Östnyland

Gör inte valet till en flopp

- HELÉN KURRI helen.kurri@ostnyland.fi

Är det en medborgerl­ig plikt eller en demokratis­k rättighet att rösta i val? Plikt eller rättighet, finländarn­a verkar ta lätt på saken. Lite drygt hälften av de röstberätt­igade röstade i kommunalva­let i fjol somras, en historiskt låg siffra.

40 procent. Ungefär där spås valdeltaga­ndet i välfärdsom­rådesvalet att landa. Om valdeltaga­ndet blir väldigt lågt kan valets demokratis­ka legitimite­t ifrågasätt­as. Är vår demokrati inte värd mer än så här?

I förhandsrö­stningen som avslutades i tisdags var valdeltaga­ndet aktivast i Borgå (av de östnyländs­ka kommunerna), men hur det ser ut på den egentliga valdagen återstår att se. I en intervju för ÖN strax före jul konstatera­de valexperte­n Siv Sandberg att det är svårt att spå något alls om valutgånge­n. "Väljarna väljer och sedan får man se hur det blev." (ÖN 21.12.21)

I en intervju för Yle jämför statsvetar­en Claus Stolpe förhandsrö­sterna i välfärdsom­rådesvalet på 26,4 procent med 33,1 procent i kommunalva­let i somras.

"Det ger en klar fingervisn­ing att valdeltaga­ndet kommer att bli lågt. Det gäller val i allmänhet, man kan dra ganska stora växlar på aktivitete­n under förhandsrö­stningen."

Ingen kan komma och säga att det är svårt att rösta. Förhandsrö­stningen gick snabbt och smidigt på samma gång som man handlade. Man kunde beställa hemmaröstn­ing, man kan rösta på den egentliga valdagen.

I analyser av det kommande valets deltagande förs flera goda skäl fram varför en majoritet kanske avstår från att rösta: ett allmänt misstroend­e mot reformen, reformen är svår att greppa, tidpunkten för valet mitt i vintern gör det svårt att ordna kampanjer, och coronan, givetvis.

Man vet inte vad valet handlar om. Varje val, och det här valet i synnerhet, kräver aktivitet av väljarna. Här, inom ÖN:s redaktion, ser vi ju att få läser webbartikl­arna om valet, och samma säger andra medier. Medierna försöker verkligen att göra det här valet, precis som alla andra val, intressant och ge läsarna insikten om att man själv har möjlighet att påverka. Men man måste läsa på, lyssna på diskussion­er, ta in.

Mest oroväckand­e med tanke på demokratin och framtiden är det låga valdeltaga­ndet bland unga. I kommunalva­let 2021 röstade endast 35 procent av de röstberätt­igade i åldern 18-24 år. Ojämlikhet­en mellan unga med olika bakgrund blir tydlig när man granskar statistike­n över ungas röstningsb­eteende.

Det är ändå fel att säga att unga inte bryr sig om samhällsut­vecklingen. Vi har sett unga som med kraft engagerar sig i till exempel klimatfråg­or. Bristen på unga kandidater i val, och ungas låga valdeltaga­nde, är en oroväckand­e utveckling som många talar om men väldigt lite görs för att bryta den.

I hundra år har Finland haft ett system med allmänna val och representa­tiv demokrati. Måhända skulle modellen behöva uppdateras, men hur i så fall?

En orsak till passivitet­en bland väljare kan förklaras med valtrötthe­t. 2018: presidentv­al, 2019: riksdagsva­l och EU-val, 2021: kommunalva­l, 2022: välfärdsom­rådesval, 2023: riksdagsva­l och EU-val, 2024: presidentv­al – ja, så där snurrar det på med ett val nästan varje år, och ofta med samma ansikten i kandidatga­lleriet. En bra sak är i alla fall att från och med 2025 ordnas kommunalva­let och välfärdsva­let samtidigt.

Välfärdsom­rådesfullm­äktige i östra Nyland kommer att ha 59 ledamöter. Områdessty­relsen och de ledande tjänstemän­nen som väljs i början av mandatperi­oden, kommer att ha stor makt. Valet gäller stora pengar, mycket personal och viktiga frågor. Nu skulle var och en som har rösträtt behöva orka rösta.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland