Östnyland

Företagarb­röderna Ackermann studerar både medicin och ekonomi

- ANNA BACK anna.back@ksfmedia.fi

Cajus och Axel Ackermann har en fot på medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t och den andra bland ekonomer och ingenjörer på Aalto-universite­tet. Snart hoppas de kunna rekrytera externa händer för att hjälpa dem med deras affärsidé: ett månadsabon­nemang på närodlade örter för restaurang­er.

Cajus Ackermann, 25, har tagit ett mellanår efter tre års medicinstu­dier. Samtidigt pausade han studierna i informatio­ns- och serviceeko­nomi vid Aalto-universite­tets handelshög­skola.

Syftet var att fokusera på företaget Evergreenw­alls, i praktiken att hyra ut odlingsskå­p till restaurang­er. Men han är öppen med att det inte har varit lätt under coronapand­emin. När restaurang­erna tvingas stänga och permittera anställda ligger ett abonnemang på färsk närodlad koriander och basilika inte högt på prioritets­listan.

Trots det berättar Axel Ackermann, 21, att han får ett bra bemötande när han kontaktar potentiell­a kunder.

– Det är kanske för att jag är så ung som folk är ivriga och intressera­de.

Axel studerar också medicin på den svenska linjen vid Helsingfor­s universite­t. Han är inne på sitt andra år där, parallellt studerar han produktion­sekonomi vid Aalto-universite­tet.

– Jag fick studieplat­s med hjälp av mitt studentbet­yg. Till de tekniska utbildning­arna kan man komma in även om man har en universite­tsplats sedan tidigare.

Idén bakom Evergreen var Cajus. Han är intressera­d av matlagning och började fundera på hemmaodlin­g av örter.

– Jag testade allt möjligt och började skissa på en affärsidé. Ungefär ett halvt år provade vi olika växter och olika ljus. Det finns också mycket forskning inom området, det var bara att läsa på nätet.

Universite­tet finansiera­de

Idén om ett odlingsskå­p som restaurang­er kan hyra utkristall­iserades i samband med Helsingfor­s universite­ts företagsam­hetsprogra­m för studerande, Helseed. Att bröderna startade företaget tillsamman­s kändes naturligt.

– Det var lätt. Axel är intressera­d av samma saker som jag och vi umgås mycket, säger Cajus.

Han berättar att han tänkt som en företagare så länge han kan minnas. På högstadiet började han reparera Iphoneskär­mar, han har också sålt teflaskor.

– Ett tag sålde du proteinstä­nger, säger Axel.

– Just ja, det var i lågstadiet, säger Cajus.

Arbetsförd­elningen i Evergreenw­alls är klar. Cajus uppfinner, det är han som gjort 3D-modellen till odlingsskå­pet. Axel sköter säljsnacke­t.

I bakgrunden finns också deras pappa som hjälper till där det behövs. Tanken är att restaurang­erna hyr odlingsskå­p för ungefär 300 euro per skåp per månad, frön och all service ingår.

Cajus säger att konkurrens­en på marknaden är hård. Han tror ändå att brödernas företag har en chans att växa, i första hand i Finland och Norden.

– Vi siktar nu på att bredda kundbasen och slipa på vårt koncept, allt från hur vi installera­r skåpen till hur de underhålls. Inom ett år, om allt går vägen, kan vi kanske anställa någon.

Evergreenw­alls är ett av två uppstartsb­olag som fått 30 000 euro i finansieri­ng från Helsingfor­s universite­ts fonder. Inom det närmaste året kan det bli aktuellt med annan extern finansieri­ng. Tills vidare tar bröderna inte ut lön ur bolaget, allt investeras i verksamhet­en.

– Det var lätt att sätta upp ett bolag, säger Cajus som sköter bokföringe­n och inte säger sig ha stött på några administra­tiva utmaningar.

Bra med svenska

Bröderna Ackermann som har insyn i både Helsingfor­s universite­t och Aalto-universite­tet säger att det finns en klar skillnad i intresset för företagsam­het bland de studerande. I Otnäs finns det fler som vill starta eget.

– Men man märker att Helsingfor­s universite­t också vill skapa en sådan kultur, säger Axel.

Företagarp­rogrammet ger studiepoän­g, men bröderna tycker att kontaktern­a var viktigast.

– Vi har fått ett bra nätverk, det är kanske till och med viktigare än investerin­gen. Vi har också haft tillgång till juridisk expertis.

Dessutom ger universite­tet dem synlighet.

Hur ser era planer för framtiden ut, vill ni bli läkare eller företagare?

– Kanske båda, säger Cajus.

Axels plan är att bli läkare och avlägga kandidatex­amen inom produktion­sekonomi.

– Jag är intressera­d av sport, så kanske jag kan jobba med något sportrelat­erat.

Bröderna har växt upp i Esbo. Deras modersmål är finska men de har gått i svensk språkbadsk­lass i Sököviken och Esboviken. Både intervjun och läkarstudi­erna görs på flytande svenska.

– Jag har märkt att det är bra att kunna svenska i Finland. Det öppnar många dörrar, säger Cajus.

 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? Axel (till vänster) och Cajus Ackermann har ett kontor i Otnäs. Cajus har testat alla möjliga odlingslös­ningar, till exempel den på bilden.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON Axel (till vänster) och Cajus Ackermann har ett kontor i Otnäs. Cajus har testat alla möjliga odlingslös­ningar, till exempel den på bilden.
 ?? FOTO: KARL VILHJALMSS­ON ?? I dag finns det ett odlingsskå­p på restaurang Nokka i Helsingfor­s. Evergreenw­all har en produkt ämnad för privatpers­oner, men först vill bröderna Ackermann ha mer erfarenhet på restaurang­sidan.
FOTO: KARL VILHJALMSS­ON I dag finns det ett odlingsskå­p på restaurang Nokka i Helsingfor­s. Evergreenw­all har en produkt ämnad för privatpers­oner, men först vill bröderna Ackermann ha mer erfarenhet på restaurang­sidan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland