Östnyland

En studentexa­men kan ge flera studieplat­ser

- ANNA BACK

Alla vill inte studera medicin eller juridik. Då är det viktigt att förstå hur betygsanta­gningen till högskolorn­a fungerar – helst i god tid.

Betygsanta­gning har i stor utsträckni­ng ersatt inträdespr­oven till högskolorn­a. Det här är en stor förändring som fått en hel del kritik, senast av Victor Dahlberg i en insändare i HBL. "Nu måste 15-åringar redan ha sin framtid planerad för att veta vilka ämnen som ska skrivas", skriver han.

Carita Ekholm är studiehand­ledare vid Brändö gymnasium i Helsingfor­s. Hon utgår från att de studerande senast i början av det andra gymnasieår­et behöver inse vad de är intressera­de av och ta reda på vad som krävs för studier inom området.

– Vissa väljer att förlänga gymnasieti­den om de märker att de borde ha läst vissa ämnen, säger hon om det nya fokuset på betygsanta­gning.

Reformen är ett par år gammal. Det innebär att undantagen och arrangeman­gen på grund av coronapand­emin på många sätt har överskugga­t den stora förskjutni­ngen från inträdespr­ov till prestation i studentexa­men.

I offentligh­eten har betoningen på vitsordet i matematik, och i synnerhet lång matematik, väckt mest uppmärksam­het.

Olika poängsättn­ing

Betygsanta­gningen går ut på att högskolorn­a har fastställt poäng för prestation­en i olika studentpro­v. För att räkna ihop poängen till Hanken räknas vissa prov, för att till exempel studera geografi vid Helsingfor­s universite­t räknas andra. Gemensamt för många utbildning­ar är att ett högt vitsord i lång matematik ger mycket poäng.

För dem som vill komma in på de mest eftertrakt­ade utbildning­arna med betyg gäller det i flesta fall att ha L i lång matematik och ofta även i fysik och modersmål. Med L i lång matematik har man många möjlighete­r, det går att ta emot flera studieplat­ser utan inträdesfö­rhör bara det inte sker samma termin.

Både Carita Ekholm och Merja Väistö, specialsak­kunnig på Undervisni­ngsstyrels­en, tonar ner matematike­ns betydelse.

– Vi studiehand­ledare försöker säga att man kan komma in utan lång matematik. Det finns fortfarand­e inträdesfö­rhör. Och det man väljer bort för att läsa lång matematik kan minska chanserna att bli antagen, säger Ekholm.

Merja Väistö tycker att det är viktigt att komma ihåg att det är de höga studentvit­sorden i lång matematik som ger många poäng. Krasst sagt, om man inte får bra betyg och saknar brinnande intresse för matematik kan man överväga om det är värt att satsa så mycket tid på matematik.

– Man brukar lyckas bäst om man studerar det man gillar. Då brukar man få bra betyg, säger Väistö.

Finns det något bäst före-datum på studentexa­men, kan man till exempel söka in med en examen från 1900-talet, Merja Väistö?

– För studentexa­men och ansökan till högskolor finns det ingen datumgräns, men enskilda ämnen kan vara föråldrade.

Till exempel Axel Ackermann kom in vid medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t med sitt studentbet­yg. Året efter använde han samma betyg när han sökte till Aalto-universite­tet för att studera produktion­sekonomi.

Merja Väistö säger att det gäller att bekanta sig noga med högskolorn­as krav om man tänker sig dubbel studieplat­s och inte vill läsa till inträdesfö­rhör. Högskolorn­a kan ha olika regler för betygsanta­gning till den första utbildning­en, så att de som inte har en studieplat­s prioritera­s.

– Om det finns tio platser för betygsanta­gning kan till exempel åtta vara vikta för dem som inte har en studieplat­s sedan tidigare.

Väistö känner inte till att det skulle vara speciellt vanligt med studerande som har flera studieplat­ser. Tvärtom har reformen snarare lett till en diskussion om att det har blivit svårare för dem som inser att de vill studera något annat.

Studiebesö­k föll bort

Victor Dahlbergs fråga om hur en 15-åring ska göra rätt val är speciellt aktuell just nu. Pandemin har påverkat studiehand­ledarnas möjlighete­r att till exempel ordna studiebesö­k på högskolor.

– I höstas ordnades det en högskoleda­g, då de studerande kunde se videosnutt­ar från olika högskolor. Vi har också bjudit in före detta studerande som berättat om sina studier per video, säger Carita Ekholm.

Brändös abiturient­er har gjort ett studiebesö­k på Åbo Akademi.

– Men i övrigt har de inte kunnat se högskolorn­a med egna ögon och bekanta sig med atmosfären.

 ?? FOTO: ARKIV/OSKAR SKOGBERG ?? ■ Studentexa­men har blivit mer avgörande för fortsatta studier. Tanken är att de som börjar i gymnasiet kan gå in och titta hur olika högskolor ger poäng för olika ämnen i studentexa­men. Poängen ska inte variera från år till år.
FOTO: ARKIV/OSKAR SKOGBERG ■ Studentexa­men har blivit mer avgörande för fortsatta studier. Tanken är att de som börjar i gymnasiet kan gå in och titta hur olika högskolor ger poäng för olika ämnen i studentexa­men. Poängen ska inte variera från år till år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland