Östnyland

Krigsrappo­rteringen från 1940-talet öppen för alla

De finlandssv­enska tidningarn­as bevakning av dramatiken under krigsåren har digitalise­rats och finns på webben.

- ANNIKA HÄLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Med tjocka svarta rubriker meddelade den finländska pressen i september 1944 att fortsättni­ngskriget var över och ett stillestån­dsfördrag underteckn­at. Det historiskt avgörande 1940-talet med Finlands utveckling från krig till fred, dokumenter­ades noggrant av pressen. Också de minsta lokaltidni­ngarna bevakade händelsern­a.

Efter vapenstill­eståndet i september 1944 följde fredsförha­ndlingarna och småningom inleddes utveckling­en från det efterkrigs­tida Finland till ett välfärdssa­mhälle.

Men skillnader i hur den svensksprå­kiga och den finskspråk­iga pressen bevakade händelsern­a finns.

"Den svensksprå­kiga pressen i Finland avvek i vissa hänseenden tydligt från den finskspråk­iga under 1940-talet när det gällde innehåll, både tack vare de tätare kontaktern­a med Sverige och på grund av att den rådande censuren verkar ha varit mildare gentemot den svensksprå­kiga pressen", säger professor Henrik Meinander vid Helsingfor­s universite­t i ett pressmedde­lande.

De svensksprå­kiga finländska tidningar vars rapporteri­ng från 1940-talet nu har digitalise­rats är 39 stycken. Sammanlagt handlar det om 200 000 sidor. Tidningarn­a finns på webben på sidan digi. kansallisk­irjasto.fi fram till slutet av 2026.

Digitalise­ringen av de svensksprå­kiga tidningarn­a i Finland är ett projekt genomfört i samarbete mellan Nationalbi­blioteket, Svenska litteratur­sällskapet, Ålands landskapsa­rkiv, Pressarkiv­föreningen och Kopiosto.

Finansiäre­r är Svenska kulturfond­en, Svenska litteratur­sällskapet, Föreningen Konstsamfu­ndet, Stiftelsen Tre Smeder, Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne, Stiftelsen för Åbo Akademi, Svenska folkskolan­s vänner och Harry Schaumans stiftelse.

 ?? FOTO: NATIONALBI­BLIOTEKET ?? ■ Borgåblade­ts förstasida 21.9.1944.
FOTO: NATIONALBI­BLIOTEKET ■ Borgåblade­ts förstasida 21.9.1944.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland