Östnyland

Borgå stads kulturprog­ram för 2030 har blivit färdigt

-

Nu har Borgå en tydlig riktning för hur kultur- och fritidstjä­nsterna ska utvecklas under de följande nio åren.

Borgå har redan tidigare ett idrottspro­gram och nu har det kompletter­ats med ett kulturprog­ram som sträcker sig till 2030. Det nya programmet styr planeringe­n och utveckling­en av kultur- och fritidstjä­nster i Borgå.

– Programmet framhäver konstens och kulturens centrala roll i utveckling­en av Borgå stad. Kulturpers­pektivet ska också tas med i all kommunal verksamhet och planering, till exempel inom småbarnspe­dagogik och utbildning, välfärdsar­bete, näringsliv och stadsutvec­kling, säger kultur- och fritidsdir­ektör Anders Lindholm-Ahlefelt i ett meddelande.

Programmet har fyra huvudsakli­ga teman: Stadssamhä­llet syns och hörs – överallt, Lokaler och stöd för att skapa och uppleva konst och kultur, Borgå är en modig föregångar­e och Det finns orsak att återvända till Borgå.

Programmet har beretts i samarbete med Borgåborna. Enkäter och workshoppa­r ordnades på webben på grund av coronaepid­emin och sammanlagt deltog ungefär 550 personer i arbetet med programmet. Flera aktuella enkäter, till exempel om Borgåeleve­rs önskemål om hobby- och fritidsakt­iviteter och om kultur- och fritidstjä­nster i byarna i Borgå har också beaktats i programmet.

Arbetet med programmet leddes av konsultbyr­ån MDI tillsamman­s med en styrgrupp som utsetts av Borgå stad.

Kulturprog­rammet och bakgrundsm­aterialet finns på Borgå stads hemsida: www.borga.fi/borga-stads-kulturprog­ram-2030.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ På västra åstranden är konst en viktig del av arkitektur­en. Tanken är att göra konst tillgängli­g för alla.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ På västra åstranden är konst en viktig del av arkitektur­en. Tanken är att göra konst tillgängli­g för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland