Östnyland

Nu klär vi av oss!

- FREDRIKA LINDELL fredrika.lindell@ostnyland.fi

Det jag uppskattar allra mest med min kropp är att den är stark och tämligen frisk med få krämpor.

Barbro Lundström Kund

För mig är det här stället då jag sätter punkt för min negativa kroppshist­oria och börjar på en ny positivare kroppsbild.

Nikita Weckström Kund

BOUDOIRFOT­OGRAFERING, LIVSSTIL, BORGÅ "Sällsynt vackra kroppar", tänker du kanske när du ser dessa bilder, men personerna på bilderna har själva inte alltid sett det så. Nu råder en ny trend i samhället där kvinnorna själva tar makten över sina kroppar - och över bilderna av dem.

Efter en tur till ridstallet i november fick fotografen Anette Sundström bråttom hem till duschen och följande kund. Det slog henne att hon kunde vinna tid med att kolla olika ljussättni­ngar för fotografer­ingen genom att själv stå modell. Hon hastade från duschen till kameran och knäppte av. Till hennes stora förvåning var bilderna riktigt lyckade.

– Jag har alltid haft svårt att stå framför kameran, därför var det naturligt för mig att bli fotograf och stå bakom kameran. Jag hör också till dem som ofta jämfört mig med andra och själv också klagat på än det ena och än det andra på kroppen.

Hör om kroppsnojo­r varje dag

I sitt arbete som fotograf träffar hon människor och får ofta höra hur de klagar på sig själva då de ser sina bilder.

– Vissa lider av sina rynkor, en del vill bara fotas från sin "goda sida" och vissa säger direkt att de är fula. Det är helt fel! Så gott som alla klagar på något och det är så onödigt. Vi är ju alla så fina.

Då det blev kväll loggade Anette in på sina sociala medier och kände sig redo att starta en kamp för bättre självkänsl­a. Den som följer Anette på sociala medier vet att hon ofta beskriver sina bilder genom slogans, sin egen bild kompade hon med texten "en kvinna behöver inte vara anspråkslö­s för att förtjäna respekt". Efter det uppmanade hon sina läsare i en lite längre text att sluta vara störda på sina kroppar och i stället omfamna dem och mer än så, hylla dem. Inlägget resulterad­e i 18 000 reaktioner på hennes kanaler, över 200 svar och tiotals boudoirbok­ningar.

– Jag låg uppe halva natten och svarade på meddelande av andra

kvinnor som haft liknande tankar och som vill bli fotografer­ade. Det är främst kvinnor kring 40 år som tagit kontakt och som nu är mogna och redo för nakenbilde­r.

Flera kunder säger att de inte vill ta bilderna efter julen utan senare på våren. Anette själv tycker att detta är synd för tanken är just precis att man inte ska skämmas för några överloppsk­ilon vare sig de kommit från julmaten eller tidigare, utan i stället bara uppskatta sin kropp.

Farmor på tidigt 1900-tal förebild

Anette beskriver sig själv som spontan men fröet till denna typ av fotografer­ing såddes tidigare än denna vinter.

– Min farmor lät sig fotografer­as i väldigt vackra bilder på tidigt 1900tal. Hon hade bar axel och bart dekolletag­e, bilderna var modiga för sin tid. Då jag såg bilderna som liten tänkte jag att det nog skulle vara häftigt att ha liknande på sig själv någon gång.

Boudoirbil­derna ska vara vackra och sensuella, inte äckliga eller pornografi­ska. Därför är vinklarna också valda så att man aldrig visar allting.

Smärtsam kroppshist­oria

En av dem som såg Anettes inlägg den där novemberkv­ällen var Nikita

Weckström. Budskapet träffade en öm punkt hos henne och hon skrev direkt till Anette.

Nikita har inte alltid haft en dålig kroppsbild men hon fick en problemati­sk relation till sin kropp efter att ha blivit mobbad och utfryst i tonåren.

– Jag blev mobbad i gymnasiet och fick höra att jag var lättfotad. I tonåren är man ännu i ett känsligt utveckling­sskede och att höra sådant sätter spår som håller i länge och förkroppsl­igar problemet. Min självbild krossades och jag fick både smärta och ångest i kroppen av de åren. Jag har fortfarand­e i dag svårt att vara naken framför min man.

Anette har fotografer­at Nikitas familj tidigare och hon hade inte vågat anlita någon annan fotograf till detta känsliga uppdrag.

Cirkeln sluter sig

– Barn är livets största gåva men efter att ha fött och ammat två barn har kroppen genomgått mycket och man har igen en ny kropp med nya ärr och nya veck att acceptera och förhålla sig till.

Nikita kände sig nervös inför sin fotografer­ing men också lugn. Hon känner att hon och hennes kropp har genomgått så mycket tungt och så mycket fint att det är dags för en stärkande kroppsuppl­evelse där hon tar makten tillbaka.

– För mig är det här stället då jag sätter punkt för min negativa kroppshist­oria och börjar på en ny positivare kroppsbild.

Nikita tycker Anettes upprop är ett viktigt initiativ som ger stöd åt många. I flödet av filterförg­yllda bilder på kvinnor behövs vanliga, nöjda kroppar som motvikt. Nikita som har en dotter tänker dagligen på hur hon ska kunna bygga upp dotterns självförtr­oende så att hon vet att hon duger sådan som hon är.

40-års present åt sig själv

Barbro Lundström har alltid varit en som rör på sig och mår bra av att ha en stark kropp. För henne var det ingen fråga om saken då hon såg möjlighete­n att ta boudoirbil­der, tvärtom hade de tankarna funnits länge.

– Så sent som i somras tänkte jag att det skulle vara roligt att ha fina bilder på sig själv, men man kan ju inte gå omkring till fotografer­ingsstudio­r och fråga om de kan fota en naken, säger Barbro med ett litet skratt.

Då Barbro såg Anettes bild tänkte hon genast att det är nu eller aldrig det gäller och tog kontakt för att boka en fotografer­ingstid. Bilderna tar Barbro bara för sin egen glädjes skull.

– Jag kommer att ha dem i en låda och ta fram och titta på dem då jag vill. Kanske att jag hänger en tavla på väggen där hemma om någon blir riktigt bra.

En stark kropp viktigast

Barbro började inte peppa, eller powerboost­a, sig själv när hon blev 40 år utan har hållit på med det länge. För henne har träning alltid varit den största källan till styrka.

– Jag har nog alltid hållit på att powerboost­a mig genom att utmana min kondition och testa min styrka. Jag håller på med uthållighe­tssporter och att klara av dem ger mig mer kraft.

Barbro håller på med swimrun, terränglöp­ning varvat med sim i sjöar, där de löper och simmar i upp till fem timmar i sträck.

– Det ger mig styrka att klara av sådana lopp. Även i idrott kan man få fotografie­r på sig själv då man springer över mållinjen, de bilderna är också viktiga för mig och påminner mig om vad jag klarat av.

Det som Barbro uppskattar allra mest med sin kropp är att den har mycket styrka och är tämligen frisk med få krämpor.

 ?? FOTO: ANETTE SUNDSTRÖM ?? ■ Fotografen Anette Sundström gick ut med en egen nakenbild och en brinnande text om att vi måste sluta noja oss över rynkor, veck och överloppsk­ilon. Responsen hon fick var både omedelbar och omfattande.
FOTO: ANETTE SUNDSTRÖM ■ Fotografen Anette Sundström gick ut med en egen nakenbild och en brinnande text om att vi måste sluta noja oss över rynkor, veck och överloppsk­ilon. Responsen hon fick var både omedelbar och omfattande.
 ?? ??
 ?? ?? ■ Nikita Weckström blev mobbad i tonåren och det satte djupa spår. Hon jobbar än i dag med att få en bättre självbild och framför allt med att ge sin egen dotter, 8 månader gamla Eevi, en god självkänsl­a.
■ Nikita Weckström blev mobbad i tonåren och det satte djupa spår. Hon jobbar än i dag med att få en bättre självbild och framför allt med att ge sin egen dotter, 8 månader gamla Eevi, en god självkänsl­a.
 ?? ?? ■ Som fotograf hör Anette Sundström dagligen om folks kroppsnojo­r. En dag fick hon nog och lanserade ett nytt nakenfotog­raferingsk­oncept där man omfamnar sin vackra kropp, inte klankar på den.
■ Som fotograf hör Anette Sundström dagligen om folks kroppsnojo­r. En dag fick hon nog och lanserade ett nytt nakenfotog­raferingsk­oncept där man omfamnar sin vackra kropp, inte klankar på den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland