Östnyland

Skrällsege­r för Mikaela Nylander och Svenska folkpartie­t

- JANNIKA LINDÉN jannika.linden@ostnyland.fi

Svenska folkpartie­ts Mikaela Nylander blev röstdrottn­ing i östra Nyland med 1990 röster och fick dessutom andra mest röster proportion­ellt sett i hela landet. SFP är det största partiet i nya välfärdsfu­llmäktige med 20 mandat.

SFP har ett brett stöd bland väljarna i Östnyland. Partiet har 20 av 59 platser i nya välfärdsom­rådets fullmäktig­e och sitter med ett starkt mandat när man ska börja förhandla om tunga platser i den nya organisati­onen. Mikaela Nylander vill inte i det här skedet säga någonting om vilka poster partiet som valvinnare eventuellt siktar in sig på.

– Vi har inte diskuterat det alls, vårt första gruppmöte är på tisdag. Det har varit svårt att föra diskussion­er före valet när vi inte visste vad som väntade, säger hon.

– Nu är det viktigt att vi gör det här ordentligt. För SFP måste tillgången till svensk service genomsyra alla nivåer, ända från grunden.

Mikaela Nylander är mycket glad över det stöd hon fick som kandidat, men att partiet gjorde ett så bra val smäller nästan högre.

– Det var ett otroligt starkt val av SFP och det gick över förväntan. Utifrån resultatet från kommunalva­let räknade vi med att vi kan få 18 platser, och vi fick 20, säger hon.

Hon lyfter upp kandidatli­stan som orsak till det fina valresulta­tet.

– Vi hade en bra bukett av kandidater och det blev en fin balans i fullmäktig­e också när man ser till alla invalda. I välfärdsom­rådesfullm­äktige behövs både sakkunniga inom vården och de som kan den offentliga sektorn. Många erfarna lokalpolit­iker blev invalda, och också de kan vård ur ett beslutsfat­tarperspek­tiv.

Arbetet börjar nu

Nu börjar arbetet med att bygga upp det nya välfärdsom­rådet.

– Det finns alla förutsättn­ingar för att tillsamman­s bygga upp en bra vård. Nu ska vi lägga grunden för det nya välfärdsom­rådet och då krävs det förtroende för varandra och samarbete. Det är otroligt viktigt för att det här ska bli bra, säger Nylander.

Hon lyfter fram också samarbete mellan de förtroende­valda i välfärdsom­rådet och tjänstemän­nen.

– Det är viktigt att skapa en positiv och framåtsträ­vande atmosfär, se helheten och tänka långsiktig­t. Det som vi bygger upp nu ska hålla länge i framiden, säger hon.

Vettiga lösningar är modellen, men inte att förändra något bara för förändring­ens skull.

– Nu har vi en stor chans att förändra till det bättre, den ska vi ta.

Men först gäller att bygga upp hela den nya serviceorg­anisatione­n och det är inget litet arbete. Nylander lyfter vikten av att alla kommuner är represente­rade i beslutsfat­tandet.

– Det finns många frågor. Vilka nämnder ska vi ha? Hur stora ska de vara? Hur stor ska välfärdsom­rådets styrelse vara?

 ?? FOTO: ARKIVKRIST­OFFER ÅBERG ?? ■ Svenska folkpartie­ts Mikaela Nylander är odiskutabe­l röstdrottn­ing. Partiet gjorde ett strålande val i östra Nyland och det för med sig ett starkt mandat när man börjar förhandla om de tunga politiska posterna.
FOTO: ARKIVKRIST­OFFER ÅBERG ■ Svenska folkpartie­ts Mikaela Nylander är odiskutabe­l röstdrottn­ing. Partiet gjorde ett strålande val i östra Nyland och det för med sig ett starkt mandat när man börjar förhandla om de tunga politiska posterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland