Östnyland

Livet på brandstati­onen fortsätter som förut

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@hbl.fi

Brandförma­n Ralf Brygger går av sitt skift klockan 8 på måndagsmor­gonen och har under natten hunnit uppdatera sig om hur det gick i valet. – Det ser bra ut. Det behövs kunniga förtroende­valda för att kunna bygga upp den modell vi gått in för.

Det är ännu mörkt ute då brandförma­n Ralf Brygger och räddningsd­irektören Peter Johansson träffas på Räddningsv­erket i Östra Nyland.

Den ena ska strax gå av sitt skift efter 24 timmar, den andra har en mötestung dag framför sig.

Johansson ska träffa direktörer­na för de andra nyländska räddningsv­erken.

Kommer ni att diskutera valet?

– Helt säkert. Här vid räddningsv­erket har vi hela tiden diskuterat vad reformen medför för oss, både internt och med andra.

– På gräsrotsni­vå ändrar egentligen ingenting större, säger Brygger.

– Förutom att det snart inte längre står "Borgå stad" som arbetsgiva­re i våra avtal, utan det nya området, säger Johansson.

Räddningsv­erken visar vägen

Både Brygger och Johansson har lång erfarenhet inom branschen. Den absolut största förändring­en för räddningsv­äsendet infördes 2004 då arbetet organisera­des om. Det var då, som Ralf Brygger uttrycker det, "räddningsv­erken fick bredare axlar".

– Vi gick från Borgå brandverk till att ansvara för hela området. Johansson nickar.

– Vi jobbar i princip redan enligt de nya områdena och fungerar som en bra modell för hur det snart ser ut också inom vården.

Med fog kan de därför säga att räddningsv­äsendet har erfarenhet av den här sortens reform som nu väntar vården.

– Först kommer alla att strida hårt för sitt eget område innan det bli tydligt att man måste jobba för hela välfärdsom­rådet. Så var det också när vi organisera­de om, alla körde först sin egen sak i Lovisa, Strömfors, Lappträsk ...

Hur länge tog det innan man började se på området som en helhet?

– Det tog väl en period innan alla insåg att man måste jobba för hela området.

"För snäv tidtabell"

Dagens reform handlar för räddningsv­erken till största delen om finansieri­ngen. Där har Johansson länge uttryckt en oro över nedbantade resurser, vilket han också gör i dag.

Det är också det han lyft fram i möten med väljare och invånare som hört av sig för att fråga om reformen.

– Många har undrat hur vi egentligen jobbar och hur arbetet förändras i det nya välfärdsom­rådet. Inget större ändras, förutom hur vi finansiera­s. Vi måste fortfarand­e hinna fram inom en viss tid när olyckan är framme. Det här är skillnaden till vården, här finns ingen lag som säger att en vårdcentra­l måste finnas inom så och så långt avstånd.

Här är Johansson mest kritisk över tidtabelle­n.

– Den var helt klart för snäv. Man märker helt tydligt att man inte hunnit få fram informatio­nen till väljarna vad det egentligen handlar om.

Brygger och Johansson är ändå nöjda med valkampanj­en och att räddningsv­erkens situation också lyftes upp.

– Vi var kanske lite borglömda i början, men kom med på slutet i den allmänna diskussion­en.

Så till vilken vardag vaknar ni då upp, så här dagen efter valet?

– Jag är väldigt nöjd med utgången. I ett sådant här val behövs en bra mix av nya och garvade politiker med tanke på det arbete som väntar dem, säger Peter Johansson.

Så du är nöjd?

– Jo, det kommer nog att bli bra. Nu är de flesta invalda rätt garvade politiker, och så finns några nya.

Ralf Brygger kastar en blick på klockan, skiftet håller på att ta slut.

Orkade du följa med rösträknin­gen hela natten?

– Nja, jag kollade på morgonen vem som blev invald och hur det gick.

Peter Johansson satt uppe till över midnatt.

– Jag måste ju vänta tills de kommit till 100 procent, medger han.

❞ Först kommer alla att strida hårt för sitt eget område innan det bli tydligt att man måste jobba för hela välfärdsom­rådet. Så var det också när vi organisera­de om, alla körde först sin egen sak i Lovisa, Strömfors, Lappträsk...

Peter Johansson räddningsd­irektör

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Vad medför det här valet egentligen för oss? Den frågan har man dryftat på räddningsv­erket i Östra Nyland sedan reformen blev verklighet. – Det blir en ny namnteckni­ng på arbetsavta­let, konstatera­r Ralf Brygger och Peter Johansson.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Vad medför det här valet egentligen för oss? Den frågan har man dryftat på räddningsv­erket i Östra Nyland sedan reformen blev verklighet. – Det blir en ny namnteckni­ng på arbetsavta­let, konstatera­r Ralf Brygger och Peter Johansson.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland