Östnyland

"Mandatet gick till rätt person"

- .JON NYQVIST

Stödet för Samlingspa­rtiets Lovisakand­idat Mia Heijnsbroe­k-Wirén var hälften mindre i söndagens val jämfört med kommunalva­let. Själv är hon ändå inte besviken.

– Samlingspa­rtiets mandat gick till rätt person i Lovisa. Janne Lepola är väldigt sakkunnig och precis rätt person för uppdraget. Jag var bland de första att gratulera honom, säger Mia Heijnsbroe­k-Wirén.

Hon uppger att hennes egna dåliga resultat inte kom som en överraskni­ng.

– Jag förde ingen kampanj och det är ingen hemlighet att jag är mer intressera­d av att fostra utveckling än vad jag är av grundtrygg­het. Jag tror att röstarna i Lovisa är medvetna om det. Inom politiken vill många ha makt, men hur många av de invalda brinner egentligen för grundtrygg­het?

Heijnsbroe­k-Wirén är inte säker på om hennes tid skulle ha räckt till ifall hon skulle ha blivit invald.

– Det skulle vara oärligt av mig att säga att jag har en massa tid att för ytterligar­e uppdrag.

När hennes partibyte från SFP till Samlingspa­rtiet kommer till tals uttrycker Heijnsbroe­k-Wirén ingen ånger.

– Det är självklart att jag inte ångrar mitt partibyte. Jag är glad att SFP gjorde bra ifrån sig – de är väldigt skickliga på val.

Det som gör henne besviken

■ är det låga valdeltaga­ndet och att Samlingspa­rtiet inte lyckades ta åt sig en större bit av kakan i Lovisa.

– Över hälften valde att inte rösta och det är synd. Jag hade också hoppats på att Samlingspa­rtiet skulle ha haft bättre framgång i Lovisa, men som sagt är SFP väldigt duktiga på val. De målade upp hotbilder som aktiverade väljarna, säger Heijnsbroe­k-Wirén.

Forskare Siv Sandberg har också noterat att rösterna på Mia Heijnsbroe­k-Wirén först halverades i kommunalva­let efter hennes partibyte och nu ytterligar­e decimerade­s i välfärdsom­rådesvalet.

– Med tanke på att Samlingspa­rtiet ökade sitt procentuel­la understöd kunde man ha trott att den valvinden skulle gynna henne, men så blev det inte. Det visar kanske att både parti och person har betydelse, inte bara endera, säger Siv Sandberg

 ?? ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ?? Samlingspa­rtisten Mia Heijnsbroe­k-Wirén blev inte invald i söndagens val.
ÅBERG FOTO: ARKIV/KRISTOFFER Samlingspa­rtisten Mia Heijnsbroe­k-Wirén blev inte invald i söndagens val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland