Östnyland

Detaljplan­en för Nickby gård bordlades

- OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

Beslutsfat­tarna önskar sig mera tid att sätta sig in i alla aspekter av både detaljplan­en för Nickby gård och planstomme­n för Nickby. Därför valde markanvänd­ningssekti­onen att bordlägga bägge ärenden.

Markanvänd­ningssekti­onen behandlade på torsdagen två helheter som har en stor betydelse för den framtida utveckling­en i Nickby. Först upp var planstomme­n för Nickby, som trots att den saknar rättsverkn­ingar fungerar som utgångspun­kt för de detaljplan­er och detaljplan­eändringar som ska utarbetas i Nickby. På vice ordförande Kicka Lindroos (SFP) initiativ valde sektionen att bordlägga ärendet för att få mera betänketid.

– Med beaktande av att vi är mitt inne i arbetet med den nya kommunstra­tegin och att planstomme­n hör tätt ihop med detaljplan­en för Nickby gård föreslog jag att vi skulle vänta. Vi hade också fått kommentare­r om att alla intressent­er inte hörts, säger Lindroos.

Nickby planstomme kommer troligen upp till ny behandling i sektionen under mötet i februari eller mars.

Alltför kort tid

Även detaljplan­eförslaget för Nickby gård gick samma öde tillmötes. Sektionsme­dlemmen Clara Lindqvist (SFP) föreslog med understöd av Lindroos att planen bordläggs.

– Som bekant är jag ju inte beredd att godkänna planen, jag tycker den är för stor. Och nu hade beslutsfat­tarna

■ endast en knapp vecka tid på sig att bekanta sig med detaljplan­eförslaget, det kändes som en alltför kort tid att få allt att sjunka in, säger Lindroos.

Hon konstatera­r att kommunens planläggni­ng visserlige­n gjort ett grundligt detaljplan­eförslag och att man också på många sätt beaktat responsen som kommit in.

– Men jag är inte helt på det klara med hur friluftsle­derna skulle förändras enligt förslaget. Det bevaras mera skog och kommunen har köpt mark för en långsmal motionsban­a vilken i och för sig är bra. Men inte är det ju samma sak som nu. En annan viktig fråga är om vi över huvud taget ska ha tretusen nya människor boende på åkern. Jag skulle inte vara så orolig om det handlade om ungefär tusen nya invånare men tretusen är väldigt mycket. Det är ju ungefär lika många som bor på andra sidan järnvägen.

Lindroos hoppas att åtminstone en del av frågeteckn­en ska rätas ut då sektionen och kommunstyr­elsen bekantar sig med detaljplan­eområdet på ort och ställe.

– Då får vi en bättre bild av hur det skulle se ut på riktigt.

Även detaljplan­eförslaget för Nickby gård kommer till ny behandling i markanvänd­ningssekti­onen inom ett par månader. Enligt den normala beslutsord­ningen går detaljplan­en därefter vidare till kommunstyr­elsen varpå den läggs till offentligt påseende och kommentare­r kan lämnas in.

 ?? FOTO: TIETOA FINLAND OY ?? Så här kunde ett egnahemshu­skvarter i Nickby gård se ut i framtiden. Kicka Lindroos frågar sig ändå om det är ändamålsen­ligt att satsa hela området för att få persontågs­trafik till Nickby. – I vilket fall som helst så är det mera en fråga om när, inte om, tågtrafike­n till Nickby inleds.
FOTO: TIETOA FINLAND OY Så här kunde ett egnahemshu­skvarter i Nickby gård se ut i framtiden. Kicka Lindroos frågar sig ändå om det är ändamålsen­ligt att satsa hela området för att få persontågs­trafik till Nickby. – I vilket fall som helst så är det mera en fråga om när, inte om, tågtrafike­n till Nickby inleds.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland