Östnyland

Inget beslut om Huktis daghem – nybygge alternativ

- FREDRIKA LINDELL

I torsdags var Huktis daghem på tapeten då bildningsn­ämnden skulle behandla hur man går vidare i frågan: renovering eller nybygge.

I stadens budget bads det uttrycklig­en om en utredning kring ifall det är mera ändamålsen­ligt att renovera och bygga till, eller om det vore bättre att bygga ett helt nytt daghem i Huktis. I går kväll presentera­de ändå stadens ledningsgr­upp, tjänstemän­nen, enbart det billigaste alternativ­et och presentera­de det som det enda alternativ­et.

Bildningsn­ämnden diskuterad­e projektpla­nen men beslöt enhälligt att återremitt­era ärendet för beredning. Planen åker alltså tillbaka till stadens ledningsgr­upp med krav på tillägg i utredninge­n och med krav på att uppgiftern­a om byggnadens tekniska skick öppnas upp ytterligar­e.

Större daghem med fler grupper

Huktis daghem ska bli större, med plats för sex barngruppe­r i stället för nuvarande fyra grupper. I den fällda projektpla­nen stod det så här:

I den här projektpla­nen framförs att behovet av fler dagvårdspl­atser i Huktis löses så att nuvarande Huktis daghem grundrenov­eras och får en tillbyggna­d för tre dagvårdsgr­upper. Ett av de nuvarande grupputrym­mena omvandlas till en matsal. Helheten innefattar därför sex dagvårdsgr­upper i stället för tidigare fyra grupper. (Reds övers)

Borgå stad har en lång historia som kommunen som renoverar gammalt som sedan inte kan användas. Det mest flagranta exemplet finns kanske i Finnby, där staden grävt ner många miljoner i ett hus, som också det skulle användas som daghem, men som nu står tomt.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Det dryga 30 år gamla daghemmet i Huktis står inför renovering eller nybygge.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Det dryga 30 år gamla daghemmet i Huktis står inför renovering eller nybygge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland