Östnyland

Staden har inget ansvar för pulkabacka­rna

- STINA JÄDERHOLM

Pulkaåknin­g förstör nyligen reparerade Stora Borgbacken. Men också alla andra backar i Borgå som används som pulkabacka­r har fått varningssk­yltar.

Borgå, som officiellt är en Barnvänlig Stad, har inga officiella pulkabacka­r och nu påpekar ansvariga trädgårdsm­ästaren Inkeri Tarkiainen att alla som åker pulka gör det på eget ansvar.

Därför har det nu dykt upp varningssk­yltar i de backar i staden där barnen brukar åka pulka.

– Ej vinterunde­rhåll. Backen kan vara farlig.

Åtminstone den skylt som innan veckoslute­t placerades ut vid backen invid Rönnvägen bidrog till att göra backen ännu farligare. I slutet av backen, precis där pulkorna brukar komma ner, placerades nämligen skylten fastsatt på en metallstån­g som i sin tur var fäst vid en stor betonggris.

– Alla som åker pulka bör komma ihåg att det alltid sker på eget ansvar. Det är bra att också med större barn gå igenom reglerna för hur man beter sig i pulkabacke­n, så att allt går tryggt till, säger Inkeri Tarkiainen i ett pressmedde­lande.

På måndagsmor­gonen hade skylten vid Blomsterhu­sets backe i alla fall flyttats till backens krön.

Stora Borgbacken förstörs

I stadens meddelande varnar man också för att pulkabacka­r i Stora Borgbacken orsakar stora erosionssk­ador. Stora Borgbacken reparerade­s för stora pengar i somras. Man planterade bland annat nya växter på backarna för att binda ytan.

– Rotade plantor tål inte att man trampar på dem, inte ens då de är under snön. Dessutom börjar gruset som hämtats till backen rinna ner på nytt, säger Tarkiainen i pressmedde­landet.

En lösning kunde vara att Borgå stad satsar på officiella pulkabacka­r. Om backarna kunde få ens en bråkdel av de summor man nu satsar på skidspåren kan staden i framtiden vara barnvänlig på riktigt, också på vintern.

 ?? FOTO: STINA JÄDERHOLM ?? ■ Inget vinterunde­rhåll. Men pulkaåknin­g är i högsta grad vinterunde­rhållning.
FOTO: STINA JÄDERHOLM ■ Inget vinterunde­rhåll. Men pulkaåknin­g är i högsta grad vinterunde­rhållning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland