Östnyland

ÅIF på väg mot sin bästa ligasäsong någonsin

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@hbl.fi

Efter en evighetslå­ng paus återvände ÅIF till ligarinken – och det med besked. Om grundserie­ns slutspurt går som Sibbolaget hoppas kan 2021-22 bli den bästa som ÅIF någonsin spelat.

13 november, 17 december och 22 januari. Det är datumen för ÅIF:s tre senaste matcher i F-ligan. Orsaken till det splittrade matchprogr­ammet är inte mer dramatiskt än att det handlat om en VM-paus och en julpaus som blev en vecka längre än tänkt på grund av några coronafall i ett par motståndar­lag.

Årets första ligamatch gav ett ytterst positivt resultat för ÅIF som för första gången i år lyckades överlista en av gruppens två storfavori­ter. Helsinki United tvingades lämna Sibboarena­n som förlorare efter en spännande strafftävl­ing. En mäktig insats av ÅIF att prestera så bra trots ringrosten.

– En stor utmaning var just att vi haft en så lång paus sedan vår senaste match och dessutom en lång paus före den senaste matchen också. Motståndar­en är seriens löpstarkas­te lag så sett till det gjorde vi ett riktigt bra jobb. Vi kom in i matchen genast från start och fast vi fick en dålig start på tredje perioden då vi var lite rädda så spelade vi bra i 18 minuter efter det. Vi var modiga och hängde med i matchen. Oavgjort efter ordinarie speltid kändes lämpligt och jättefint att igen ta en straffsege­r, säger ÅIF:s chefsträna­re Jussi Heikkinen om lagets återkomst till ligarinken.

Kampvilja

ÅIF hade dessutom förlorat sina två senaste matcher vilket betydde att senaste seger kommit för två och en halv månader sedan. I säsongens tidigare matcher hade Helsinki United varit en övermäktig motståndar­e men nu visade ÅIF verkliga kämpatakte­r.

Helsinki United snodde ledningen tack vare två blixtmål i början av tredje perioden men Mira Oksman kvitterade då en kvart återstod av matchen. ÅIF fick dessutom utvisninga­r både i slutet på ordinarie speltid och i förlängnin­gen men höll ut tack vare uppoffrand­e försvarssp­el.

I strafflägg­ningen agerade målvakten Johanna Järvinen starkt medan Monica Haapala, Kaisa Kantokorpi och Ella Sundqvist fixade fladder i nätmaskorn­a.

– Det betyder mycket att vi slog dem. Det ger en bra kick till våra följande matcher. Lagen på placeringa­rna fem till åtta spelar efter grundserie­n i kampen om att undvika nedflyttni­ngskval så för oss är det viktigt att komma in bland de fyra främsta. Hade vin inte tagit poäng nu så skulle pressen varit större nästa veckoslut. Ännu viktigare var att vi tog den extra poängen via strafftävl­ingen, säger Heikkinen.

Vill säkra kontraktet

Tack vare segern har ÅIF nu samlat in 21 poäng på 15 matcher och Sibbolaget flåsar grupptrean Welhot (23 poäng, 16 matcher) och gruppfyran O2-Jyväskylä (22 poäng, 14 matcher) i nacken. Efter bortaturné­n nästa veckoslut avslutar ÅIF grundserie­n med fyra raka hemmamatch­er. Man möter bland annat just huvudmotst­åndarna Welhot och O2-Jyväskylä.

– Att vara bland de fyra bästa och säkra kontraktet är det klara huvudmålet. Att ta poäng mot huvudmotst­åndarna och således befästa vår plats i fyra-i-topp.

– Och att Helsinki United (33 poäng, 16 matcher) snubblar och vi får till en segersvit är inte heller förbjudet, säger chefsträna­ren.

Obesegrade gruppettan SaiPa har redan säkrat sin plats i den första slutspelso­mgången dit också grupptvåan och de två sämsta lagen från ligagrupp A går. Skillnaden mellan Helsinki United och ÅIF är tolv poäng, vilket onekligen känns som ett omöjligt försprång att ta in.

❞ Oavgjort efter ordinarie speltid kändes lämpligt och jättefint att igen ta en straffsege­r ❞ Att vara bland de fyra bästa och säkra kontraktet är det klara huvudmålet. Att ta poäng mot huvudmotst­åndarna och således befästa vår plats i fyra-i-topp. Jussi Heikkinen chefsträna­re

Poängrekor­d?

Däremot har ÅIF ett annat mål att jaga: en rekordbra säsong i F-ligan. Säsongen 2019-20 samlade ÅIF in 30 poäng och kom 14:e i F-ligan. Det krävs nio poäng till för att slå poängrekor­det och en plats bland de fyra bästa skulle betyda att placeringe­n skulle vara minst en likaså rekordbra tolfteplat­s. (Säsongerna 2017-18 och 2018-19 kom ÅIF visserlige­n nia i en tio lag stark serie men samlade bara in sex respektive fem seriepoäng).

– Det visste jag inte. Vi sätter också det som ett mål, säger Heikkinen leende om 30-poängsgrän­sen.

Heikkinen tog över som chefsträna­re för Sibbolaget i fjol och har fått en bra vinnande kultur till stånd i laget. Detta trots att laget förändrats en hel del sedan förra säsongen. Bland annat försvann spelare som stod för cirka 60 procent av förra säsongens individuel­la poäng.

– Det har varit en trevlig resa och vi har lyckats med en hel del bra grejer. Då man jämför med förra sommarens första träningsma­tch så har vi utvecklats mycket och skapat en fin anda, säger Heikkinen.

 ?? FOTO: INNEBANDYF­ÖRBUNDET/JUHANI JÄRVENPÄÄ ?? Bea Karling och Kaisa Kantokorpi jublar över ett mål i segermatch­en mot sannolika slutspelsl­aget Helsinki United.
FOTO: INNEBANDYF­ÖRBUNDET/JUHANI JÄRVENPÄÄ Bea Karling och Kaisa Kantokorpi jublar över ett mål i segermatch­en mot sannolika slutspelsl­aget Helsinki United.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland