Östnyland

Kvällssago­r om skogsävent­yr för både stora och små

- HELÉN KURRI helen.kurri@ostnyland.fi

Snart är det dags att avslöja vilken finländsk barnbok som vinner årets Runeberg Junior-pris. En av kandidater­na är Mur ja metsän ilta av Kaisa Happonen och illustrera­d av Anne Vasko.

Författare­n Kaisa Happonen berättar att det var förlaget Tammi som föreslog att hon och Anne Vasko ska göra en kvällssago­bok, som en uppföljnin­g på tidigare publicerad­e Mur-björnshist­orier.

– Allra först skrev jag dikten Iltalaulu (Aftonsång), som finns i slutet av boken. Det var mitt första dyk in i skogen och den värld, som vår bok handlar om. Boken blev mig genast riktigt kär, och det blev ett äventyr att vandra i skogen med sagorna i tankarna. Skogen är så viktig för människor. När man rör sig i skogen är det lätt att få kontakt med sitt eget inre. Berättelse­rna i den här boken är en kärleksför­klaring till skogen, som vi borde ta mycket bättre hands om, och det snabbt, säger Kaisa Happonen.

Förvalsjur­yn beskrev Mur ja metsän ilta som en stämningsf­ull sagosamlin­g för olika åldrars läsare. De lugna och reflektera­nde berättelse­rna tar både läsaren och lyssnaren till skogen där Mur-björnen, älgen, räven, vargen och andra bekanta skogsdjur finns. Text och bilder skapar en enhetlig helhet, som får läsaren att stanna vid det väsentliga.

Tänkte du på målgruppen när du skrev boken?

– Kring bilderböck­er och kvällssago­r samlas ofta två generation­er. Det är viktigt att sagor berör även den vuxna läsaren. Jag skriver berättelse­r som på något sätt är sanna också för mig själv. Jag hoppas att sagorna har en beröringsp­unkt för både barn och vuxna. Jag har också en stark tro på att barn, mer än vuxna, ser världen mycket noggrant.

För att uppmuntra barn att läsa mer säger Kaisa Happonen att

■ böcker måste finnas nära barnen.

– En bra berättelse fängslar alltid. Det är de vuxnas uppgift att försäkra att barnet är omgivet av böcker. För de yngre barnen är högläsning porten till berättelse­rnas och böckernas värld. Vuxnas genuina entusiasm för berättelse­n förmedlas till barnet, och den gemensamma upplevelse­n, värmen från ett delat ögonblick, lever kvar i minnet. Jag fick höra mycket sagor när jag var liten, och min fantasis drivkraft finns djupt i min barndom.

Anne Vasko, du har gjort illustrati­onerna till den här boken. Beskriv processen.

– Mur och Murs skog är för mig väldigt bekanta och väldigt kära, så jag visste precis vilken värld jag som illustratö­r kliver in i. Men det att platsen är bekant och att boken är en ortsättnin­g på föregångar­en gör det inte alls lättare, nästan tvärtom. Det som var annorlunda nu var att boken är en tjock kvällssago­bok med väldigt mycket bilder, i princip bilder motsvarand­e tio vanliga bilderböck­er. Så det var mycket jobb. Det mindre formatet erbjöd å andra sidan intressant­are bildvinkla­r, och tvingade mig att koncentrer­a mig på detaljer ur texten som jag ville betona.

Vad vill du tillföra berättelse­n med illustrati­onerna?

- Kaisas texter är mycket vackra och genomtänkt­a, och med bilderna ville jag därför ge utrymme för läsarens egen upplevelse, fantasi och tankar. Så att läsaren kan ta med berättelse­rna in i den egna miljön, som en del av den egna naturupple­velsen. Mur är på läsarens sida och går bredvid läsaren genom hela boken. Det är viktigt för mig att en liten människa, som ännu inte behärskar språket, kan bläddra i boken och följa med på Murs färd. Men jag hoppas också att den väcker de äldre barnen under gemensamma sagostunde­r med småsyskone­n.

Kaisa Happonen och Anne Ovaska har intervjuat­s per mejl.

 ?? FOTO: MILKA ALANEN ?? Anne Vaskos och Kaisa Happonens bok Mur ja metsän ilta är nominerade för barnbokspr­iset Runeberg Junior.
FOTO: MILKA ALANEN Anne Vaskos och Kaisa Happonens bok Mur ja metsän ilta är nominerade för barnbokspr­iset Runeberg Junior.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland