Östnyland

Båtbyggare Kaj Wilenius

- ANTTI LINNOVAARA mångårig vän

En känd Borgåbo har gått ur tiden. Kaj Wilenius dog den 23 december 2021 i Borgå. Han var född den 26 mars 1939. Han levde hela sitt liv i Borgå.

Kaj började sin bana som båtbyggare i ung ålder som lärling vid hans fars båtvarv vid västra åstranden i Borgå. Han tog över Wilenius båtvarv när hans far Ludvig dog 1981. Båtvarvet var grundat 1934 efter att Borgå båtvarv hade brunnit ner. Kaj fick växa upp i en miljö där några av de finaste träbåtarna I Finland byggdes ännu i slutet av 1960-talet.

Kaj var själen vid Wilenius båtvarv. Han kände båtfolket och båtfolket kände honom. Han flyttade ensam tunga och stora båtar in i båthallen med en gammal tändkulemo­tor, en domkraft och en talja, en metod som inte mera används i dagens värld. I sitt arbete sökte Kaj alltid efter praktiska lösningar vilket uppskattad­es av båtfolket. Under båtsäsonge­n ställde han upp under dygnets alla timmar då seglare kontaktade honom och behövde hjälp. Båtvarvet var Kajs sociala sfär nummer ett. Kaj var inners inne en mycket social person och han trivdes med andra människor.

Båtvarvets osäkra framtid på 1990-talet var en tung tid för Kaj. Borgå stad gav inga löften om en säker framtid genom korta hyresavtal för varvet. Jag fick Kaj övertalad att se värdet i båtvarvet och att inse vikten i att verksamhet­en dokumenter­as. Han ställa upp i den dokumentär som sedan Iikka Vehkalahti från Yle genomförde 1997. Nu är filmen ett värdefullt stycke om den båtbyggart­radition som Kaj förmedlade och av den varvsmiljö som inte mera finns kvar. Kaj överlät varvsbyggn­aderna till nya ägare i början av 2000-talet.

När träbåtsbyg­gandet avtog på 1970-talet så arbetade Kaj också som slöjdlärar­e vid pojkskolan Borgå lyseum. Han arbetade där i olika etapper under hela 1970-talet. Eleverna gav honom smeknamnet Klabbis. Kaj lärde många Borgåpojka­r att använda hyvel. Hans anspråkslö­sa personligh­et uppskattad­es av hans elever och han var en omtyckt lärare. På 2000-talet undervisad­e han också på båtbyggark­urser vid Borgå medborgari­nstitut.

Naturen låg Kaj nära hjärtat. Han var medlem i Naturvetar­klubben i Borgå från dess grundande och deltog i många resor med klubben, bland annat i klubbens 20-årsjubileu­msresa till Spetsberge­n. Han återkom flera gånger till den resan i sina berättelse­r. Han följde med naturen på sitt kära sommarstäl­le på Vessö i Borgå skärgård, där han vistats under somrarna sedan barn. Brodern Ulf-Mikael med familj stod Kaj mycket nära.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland