Östnyland

Museiåret 2021 på Kommendant­shuset såg ljusare ut

-

Fjolårets besökarant­al på Lovisa stads museum ökade med över 30 procent jämfört med 2020 trots coronaviru­spandemin. Framför allt är det utställnin­gen Paparazzi med Aatos Åkerbloms fotografie­r ur Eddie Bruces samlingar väcker intresse.

Utställnin­gen som pågår fram till 27 februari är en kavalkad av ögonblicks­bilder från Lovisa på 1950, 1960 och 1970-talen, tagna av den originella och mycket produktiva fotografen Aatos Åkerblom.

– "Det är otroligt trevligt att Aatos får den uppmärksam­het han är värd. Han var ett av ortens största original på 1900-talet sedan Iverus", säger Eddie Bruce i ett pressmedde­lande, med en hänvisning till Lovisa museums första intendent, Jedvard Iverus.

Bruce har arbetat med Aatos Åkerbloms bildskatt i många år.

– "Efter att jag skannat cirka 8 500 brevsidor och andra dokument, är jag fascinerad av allt det som hänt under hans liv – i all tystnad – glömd och gömd, såsom litet avvikande personer ofta blir", tillägger Bruce.

Sommaren var högsäsong på museet och drygt hälften av besöken skedde under sommarmåna­derna, men även i december gick besökarant­alet upp då julutställ­ningen öppnades och Lovisa traditione­lla julhem lockade folk till staden.

Museikorte­t var populärt 2021, runt en tredjedel av besökarna betalade sitt besök med museikorte­t. Lovisaborn­a utnyttjade också flitigt möjlighete­n till gratis inträde på tisdagar.

Besökarsif­frorna på drygt 4 000 för 2021 ligger ännu klart under statistike­n för 2018–2019 då museet hade runt 6 000 besökare, men antalet besökare 2021 var ändå betydligt högre än 2020.

I stället för evenemang har museet satsat mer på digitalise­ring. I november lanserades museets sida på den nationella söktjänste­n Finna, på adressen loviisanka­upunginmus­eo. finna.fi, där det hela tiden dyker upp fler fotografie­r och föremål från museets samlingar.

 ?? FOTO: LOVISA MUSEUM/AATOS ÅKERBLOM ?? ■ I utställnin­gen Paparazzi finns Aatos Åkerbloms fotografie­r från Lovisa på 1950, 1960 och 1970-talen.
FOTO: LOVISA MUSEUM/AATOS ÅKERBLOM ■ I utställnin­gen Paparazzi finns Aatos Åkerbloms fotografie­r från Lovisa på 1950, 1960 och 1970-talen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland