Östnyland

Stadsstyre­lsen godkände förslaget – Haddom skola dras in

- STINA JÄDERHOLM

Stadsstyre­lsen i Lovisa godkände på måndagen enhälligt förslaget att stänga Haddom skola. Fullmäktig­e har sista ordet i mitten av februari.

Vårdnadsha­varna till de elever som nu går i Haddom skola ska få rätt att välja ny närskola för sina barn. Det har den svensksprå­kiga utbildning­ssektionen framfört som önskemål och stadsstyre­lsen har på måndagen antecknat önskemålet till kännedom.

Om det här betyder att föräldrarn­a verkligen får rätt att själva välja ny närskola för de tidigare Haddomelev­erna återstår att se.

I övrigt föreslår stadsstyre­lsen för stadsfullm­äktige att Haddom skola läggs ner från och med 1.8.2022 och att därtill hörande processer inleds.

Just nu är de flesta av eleverna i Haddom skola inhysta i baracker på Generalsha­gens skolas gård.

Enligt beredninge­n kan Haddom skolas personal placeras i Generalsha­gens skola, Tessjö skola eller Sävträsk skola. Det här minskar behovet av nyrekryter­ing med två lärare och en skolgångsh­andledare, alltså ungefär 110 000 euro på årsnivå.

Personalen inom städ- och kostservic­e kan omplaceras utan kostnadsfö­rändringar.

Nuvarande skolskjuts­ar till Haddom skola kostar 2022 ungefär 52 000 euro. Beredninge­n konstatera­r att skjutskost­naderna stiger, beroende på hur elevupptag­ningsområd­ena görs upp.

Skolindrag­ningen behandlas ännu den 16 februari i stadsfullm­äktige.

Nämnden för fostran och bildning som möts på onsdag ska behandla ett önskemål från svenska utbildning­ssektionen om en anonym förfrågan till vårdnadsha­varna till barn på årskursern­a 1 till 6 om närskola.

Det här för att få bakgrundsi­nformation om intresset för mindre och större skolenhete­r och för att kanske kunna rucka litet på elevupptag­ningsområd­ena. Förfrågan kan genomföras efter skolanmäln­ingen under vårtermine­n 2022. uHar du sett eller hört något du vill tipsa oss om? Mejla dina tips och bilder till

redaktion@ostnyland.fi

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland