Östnyland

Partiklar från vedeldning mäts i Gamla stan

- OSKAR SKOGBERG

En av Östnylands läsare har lagt märke till en ny apparat som står monterad på det öppna området i hörnet mellan Östra Långgatan och Borggrände­n i Gamla stan. Miljövårds­chef Jesse Mether berättar vad det handlar om.

Natten mellan lördag och söndag var kall i Borgå och kallt var det uppenbarli­gen också på eftermidda­gen den 11 januari. Det här kan man sluta sig till, förutom genom att kolla väderstati­stiken, även genom att granska när det fanns särskilt mycket småpartikl­ar i luften. För kallt väder betyder mera vedeldning som i sin tur betyder mera luftburna partiklar. Tack vare den nya mätstation­en som placerats i Gamla stan har både allmänhete­n och forskare nu tillgång till data över partikelha­lterna i området. De uppmäts och uppdateras på nätet varje timme.

På våren 2020 skrev Östnyland om att Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM mätte utsläppen från trafiken med hjälp av apparature­n i en släpvagn som stod parkerad vid Krämaretor­get. Även den nu aktuella mätstation­en i Gamla stan tillhör HRM, men enligt Borgå stads miljövårds­chef Jesse Mether har den i uppgift att uttrycklig­en samla data över vedeldning­ens inverkan på luftkvalit­eten.

– Mätstation­en placeras för ett år i taget på olika platser i Nyland. I år står Borgå i tur.

Jämför med andra orter

På HRM:s nätsida kan man jämföra mätdatan från Gamla stan i Borgå med Mosabacka i Helsingfor­s, Friherrs i Vanda och i Dalsvik i Esbo. En mätstation i Luk friluftsom­råde i Esbo fungerar som referens.

Det finns flera orsaker till att HRM valde att placera mätstation­en just i Gamla stan. Till de mer pragmatisk­a orsakerna hör enligt Mether att det behövdes ett område med många eldstäder där det också var enkelt att koppla stationen till elnätet.

– I Gamla stan finns det möjlighet till vedeldning i praktiskt taget alla bostadshus. Och då det är kallt ute behöver man bara använda sin näsa för att märka att den här möjlighete­n också används i stor utsträckni­ng. Vi ville också att stationen skulle stå på en lugn plats där den får vara i fred, säger Mether.

På HRM säger luftskydds­specialist Outi Väkevä att det också är intressant att jämföra mätdatan från Gamla stan med de övriga mätstation­erna.

– Vi sammanstäl­ler varje år en rapport över luftkvalit­eten i Nyland och särskilt i tätt bebyggda småhusområ­den har vedeldning­en en stor betydelse för luftkvalit­eten då vädret är kallt. Vi har under flera år samlat in data från småhusområ­den i förorterna i huvudstads­regionen så det är intressant att jämföra resultaten med Gamla stan som med sina gamla trähus är ett väldigt annorlunda område.

Nästa år kommer mätstation­en att flyttas från Borgå till Raseborg.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? ■ Syftet med mätstation­en i Gamla stan är att se hur vedeldning­en påverkar halterna av småpartikl­ar i luften. Därför är det viktigt att stationen inte står alldeles invid en tätt trafikerad gata eftersom det kunde förvränga resultaten.
FOTO: LÄSARBILD ■ Syftet med mätstation­en i Gamla stan är att se hur vedeldning­en påverkar halterna av småpartikl­ar i luften. Därför är det viktigt att stationen inte står alldeles invid en tätt trafikerad gata eftersom det kunde förvränga resultaten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland