Östnyland

Borgå stadsfullm­äktige godkände detaljplan­en för torget

- JON NYQVIST

Detaljplan­en för torget i Borgå väckte het diskussion under stadsfullm­äktiges möte som gick på distans på onsdagskvä­llen. Efter flera timmars diskussion godkände fullmäktig­e slutligen stadsstyre­lsens förslag med rösterna 33-18.

Under den nästan två timmar långa diskussion­en blev det klart att ledamöter från Samlingspa­rtiet, Sannfinlän­darna, Centerpart­iet och Kristdemok­raterna motsatte sig detaljplan­en för torget medan ledamöter från bland annat Socialdemo­kraterna, Vänsterför­bundet och Svenska folkpartie­t försvarade stadsstyre­lsens förslag.

Det förekom tekniskt strul, förhandlin­gspauser och även Alexis Kivi-citat, men slutligen godkändes ändå torgplanen.

Försök till återremitt­ering

Redan under kvällens första taltur föreslog Silja Metsola (Saml) att torgplaner­na skulle återremitt­eras. Metsola motiverade det med att hon upplever detaljplan­en som bristfälli­g i sin nuvarande

■ form.

– Jag tycker att torget ska utvecklas som en helhet, inte som ett pussel. Det måste också hittas billigare lösningar, säger Metsola under sin taltur.

Mikko Valtonen (SPD) visade sig vara detaljplan­ens mest passionera­de förespråka­re i diskussion­en.

– Nu är det dags att få något gjort. Torgets utveckling har planerats alltför länge, i över tio år. Det här är ett av de största besluten som det här fullmäktig­e kommer att fatta. Den här detaljplan­en ger möjlighet att utveckla torget och få mera liv till centrum, säger Valtonen.

Sannfinnlä­ndarnas Kevin Servin (Sannf) hade däremot inget positivt att säga om torgplaner­na.

– Jag tycker inte om den här planen. Torget ska utvecklas, men inte så här. Planen är för dyr och dålig, säger Servin.

Förslaget att återremitt­era detaljplan­en röstades ner med rösterna 29-22, eller 29-21. Det blev oklart eftersom det dröjde en god stund innan man kunde försäkra sig om att ledamot Joel Rahikainen (Sannf) faktiskt var på plats då tekniken inte var på hans sida.

Trafik och parkering

Det som detaljplan­ens motståndar­e om och om igen tog fasta på var hotbilden om förlorade parkerings­platser i centrum.

I detaljplan­ens många utredninga­r kommer det fram att av de cirka 1 000 parkerings­platserna som finns inom 250 meter från torget, skulle omkring 80 gå förlorade när detaljplan­en förverklig­as.

I sin taltur lyfte Kristel Pynnönen (SFP) fram sin oro om att diskussion­en kring torgplaner­na delar fullmäktig­e itu.

– Diskussion­en framställs ofta som bilar versus fotgängare och cyklister. Det är missvisand­e: Det finns nog rum för bägge. Dessutom skulle utveckling­en av torget fördröjas med flera år om vi backar nu, säger Pynnönen.

Enligt stadsplane­ringschef Dan

Mollgren måste man nu vänta på att detaljplan­en vinner laga kraft innan planeringe­n går vidare.

– Jag antar att besvärstid­en går ut i början av mars. Exakta datum finns inte ännu, meddelar Mollgren.

Point College tomtens punkthus

Under kvällens möte godkändes också ändringen av detaljplan­en Institutgr­änd 1, det vill säga planen att bygga sju stycken fem- eller sexvånings­hus på tomten där Point College stod tidigare i Näse.

Enligt planläggar­na samlas husen kring en stor innergård gemensam för hela kvarteret. Byggrätten är 9 500 kvadratmet­er, 128 lägenheter för cirka 185 invånare.

Under behandling­en av ärendet föreslog Mika Varpio (Gröna) att detaljplan­en återremitt­eras för ny beredning med följande anvisning: byggrätten ska minskas genom att minska på antalet byggnader och/eller genom att minska på våningshöj­den. Stadsfullm­äktige röstade ner Varpios förslag till återremitt­ering.

 ?? FOTO: SKÄRMAVBIL­D ?? Diskussion­en om torgplaner­na gick het i Borgå stadsfullm­äktige.
FOTO: SKÄRMAVBIL­D Diskussion­en om torgplaner­na gick het i Borgå stadsfullm­äktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland