Östnyland

Traktorför­are förstörde redskap vid Jonasbacke­n

- OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

Att någon tar till en fullstor traktor för att köra sönder stadens egendom har idrottsanl­äggningsmä­stare Pasi Liitiäinen aldrig tidigare råkat ut för. Men precis så gick det till vid Jonasbacke­n under natten mellan måndag och tisdag.

Det var en motionär vid Jonasbacke­ns konditions­bana som på tisdagsmor­gonen lade märke till förödelsen som ägt rum under natten. Eftersom vandaliser­ingen hade gjorts med en fullstor traktor misstänkte motionären först att det var stadens anställda själva som av en eller annan orsak hade haft sönder motionsred­skapen.

– Motionären kontaktade oss och undrade vad vi egentligen håller på med. Det var på det sättet vi fick höra om skadegörel­sen, säger idrottsanl­äggningsmä­stare Pasi Liitiäinen.

Han är tacksam över att motionären tog kontakt och hoppas på mer hjälp från allmänhete­n. Det är nämligen ytterst osannolikt att ingen skulle ha lagt märke till att en traktor kör på konditions­banan under natten.

– Jag räknar med att det finns ögonvittne­n och jag hoppas att de hör av sig. Därför har vi informerat om händelsen i medierna. Det finns heller inte så många i Borgå som äger en sådan traktor, så jag hoppas att saken kan utredas. Å andra sidan kan det ju hända att traktorn

som användes var stulen.

Gjordes med avsikt

Liitiäinen har bekantat sig med spåren i terrängen och har en någorlunda klar bild av händelsefö­rloppet.

– Traktorför­aren körde in på motionsban­an via den lilla parkerings­platsen som ligger ungefär mitt emellan simhallen och Blomsterhu­set. Först körde föraren rakt på en bänk. Sedan backade föraren och körde mot armgångsst­ällningen innan färden fortsatte längs med skidspåret. Så det råder ingen tvekan om att gärningen var avsiktlig.

Pasi Liitiäinen uppskattar att traktorför­aren orsakade skador för 4 000–5 000 euro och säger att tilltaget har polisanmäl­ts.

– Om man ser endast på eurobelopp­et så var skadegörel­sen inte så exceptione­ll. Men att man använder en traktor och helt medvetet kör sönder redskap, det har jag inte upplevt tidigare.

Liitiäinen tycker det är ytterst beklagligt att gemensam egendom fördärvas på det här sättet, särskilt under en tid då motionsred­skap utomhus är i stor användning. De förstörda redskapen har monterats ner eftersom de kunde orsaka fara. De kommer att ersättas under sommaren.

 ?? FOTO: PASI LIITIÄINEN/BORGÅ STAD ?? ■ Av spåren att döma verkar det klart att traktorför­aren inte körde emot armgångsst­ällningen av misstag. Liitiäinen uppskattar att en ny ställning kostar ungefär tvåtusen euro. Därtill kommer installati­onskostnad­erna.
FOTO: PASI LIITIÄINEN/BORGÅ STAD ■ Av spåren att döma verkar det klart att traktorför­aren inte körde emot armgångsst­ällningen av misstag. Liitiäinen uppskattar att en ny ställning kostar ungefär tvåtusen euro. Därtill kommer installati­onskostnad­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland