Östnyland

Ljus i tunneln efter skador och corona

-

"Jag har aldrig upplevt något liknande". Så beskriver Akilles chefsträna­re Jari Hyttinen säsongen 2021-22 som för Akilles del präglats av all sorts hälsoprobl­em. Men lagom till säsongens viktigaste matcher börjar sjukstugan tömmas.

Akilles säsong har varit något utöver det vanliga. Laget har en bra bredd men av truppen tjugofem spelare har endast tre stycken – Rolf Larsson, Rasmus Kettunen och förstamålv­akten Olli Lappalaine­n – varit med i laguppstäl­lningen i samtliga ligamatche­r.

Skador har stört flera nyckelspel­are och coronafall och -exponering­ar har ställt till vecka ut och vecka in.

– I tisdags hade vi vår första riktigt hyfsade träning på flera månader, berättar Akilles chefsträna­re Jari Hyttinen.

Då Akilles onsdag kväll slog Botnia på bortaplan med 5–1 hade Hyttinen i praktiken hela sin trupp till sitt förfogande. Några bortfall i laguppstäl­lningen på grund av jobb fanns det och en frisk Denis Sadakov valde tränarstab­en att låta vila.

– I princip har vi nu hela truppen i användning, säger Hyttinen.

"Inte alls kunnat följa vår ursprungli­ga säsongspla­n"

Som värst har Akilles endast haft sex de femton spelare som uppträdde i vårens FM-final på benen. Inget idealiskt läge då man ska kämpa om seriepoäng, men inte heller då man ska träna upp lagets spel.

– Vi har inte alls kunnat följa vår ursprungli­ga säsongspla­n. Exempelvis har vi tvingats slopa de två tuffare skridskotr­äningsperi­oderna i december och januari som vi under tidigare säsonger brukat ha. Och då spelare fattats från olika positioner så har vi inte kunna slipa detaljer i vårt spel lika effektivt.

Spelhumöre­t har ändå inte lidit trots allt. Hyttinen ser en guldkant i allt elände.

– Nya spelare har varit tvungna att ta en större roll. Vad det ger ser vi om ett par veckor. Fast vi varit decimerade så har vi ändå bara förlorat mot Veiterä då alla motgångar började. Vi har kunnat föra spelet och spela oav

Grundserie­seger och hemmafinal ännu möjlig

Bandyligan­s grundserie avslutas kommande veckoslut med undantaget matchen HIFK-Botnia som spelas onsdag nästa vecka. Den matchen påverkar inte Akilles som på lördag möter Veiterä på hemmaplan i en finalrepri­s och på söndag tar en bortaresa till JPS.

Det saknas inte insats i avslutning­en. Seger över Veiterä skulle betyda att hoppet om att ta in Villmanstr­andlagets försprång och sno grundserie­segern i den tre matcher långa fortsättni­ngsserien lever. Då krävs en segersvit

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland