Östnyland

Det skoningslö­sa rampljuset

- Mats Fontell Mats Fontell är ungdomsarb­etare och trubadur

■ För ett år sedan skrev jag om den olyckliga prinsessan Diana som samma år skulle ha firat sin 60-årsdag. Även sin fyrtionde bröllopsda­g, om inte det olyckliga äktenskape­t hade kraschat många år tidigare. Som de flesta av oss minns så var Diana hårt ansatt och förföljd av medier och dess hänsynslös­a paparazzof­otografer, vilka sannolikt starkt bidrog till den trafikolyc­ka som ledde till Dianas alltför tidiga död.

På Yle Arenan ligger många sevärda dokumentär­er, liksom förstås även annat fint programutb­ud. Nu i valtider har jag den färska serien “Politikfin­land” i tankarna. Dokumentär­en är en skickligt gjord tillbakabl­ick på de senaste årtiondena­s inhemska rikspoliti­k, men minst lika intressant och berörande är ändå de privatpers­oner bakom politikerf­asaden som presentera­s.

Här kommer kopplingen till prinsessan Diana även om hennes tragiska story är i sin egen klass. Ändå påminner den tiodelade serien på ett kusligt sätt om vad det kan innebära att låta sig kastas in i rikspoliti­ken. Ibland går tankarna osökt till lejonmat. Också här i lilla Finland har de politiska skandalern­a avlöst varandra med ojämna mellanrum men dock varit återkomman­de.

❞ En del politiker har envist suttit kvar medan andra med svansen mellan benen fått lämna sin post.

■ Skandalern­a och klanterier­na har förstås varierat under årens gång. En del politiker har envist suttit kvar medan andra med svansen mellan benen fått lämna sin post. Finlands första kvinnliga statsminis­ter Anneli Jäätteenmä­ki berättar om hur hon i de politiska efterdynin­garna efter terroratta­cken 11 september 2001 bittert fick lämna sin post efter bara två månader. Vi möter en rad karlar som pga. ett oförsiktig­t privatliv återkommit i de färgstarka löpsedlarn­a. Paavo Väyrynen, Matti Vanhanen, Ilkka Kanerva, Alexander Stubb och några till.

EU-experten Stubb lovade tittarna att aldrig återvända till den finska rikspoliti­ken. Så psykiskt tungt och tufft var det. Den karismatis­ke Timo Soini minns sin “jytky” 2011, en oförglömli­g valseger som drog in en brokig skara på 39 mestadels oerfarna ledamöter i riksdagsbo­rgen. Att sedan återkomman­de ansvara för oberäkneli­ga populister­s utspel tänkte ta knäcken på partiledar­e Soini som dessutom blivit utrikesmin­ister.

När den (delvis) Lovisabörd­ige statsminis­tern Antti Rinne på kort varsel hösten 2019 blev tvungen att avgå, ersattes han av den då 34-årige Sanna Marin. Att vara ung kvinnlig statsminis­ter, som därtill nästan genast hamnade i klorna på coronapand­emin, har inte saknat utmaningar. I nämnda dokumentär avslöjar Marin någonting om sin strategi gentemot dem som alltid har en åsikt om vad hon borde eller inte borde göra. Hon skyddar sig delvis genom att nästan alltid klä sig i svart, ha samma frisyr och samma minspel. Ler lagom men inte för mycket.

Arbetet i riksborgen verkar föga avundsvärt. Åtminstone behövs ofta sju skinn på näsan. Många gånger handlar det om att vinna eller försvinna. Makt att påverka må vara lockande men priset för platsen i rampljuset kan bli högt och fallet skoningslö­st hårt.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland