Östnyland

I år ordnas både penkis och gamlas dans

- OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

Arrangeman­gen ser lite olika ut, men vid alla gymnasier i regionen finns planer för hur bänkskudda­rdagen och gamlas dans ska kunna arrangeras coronatryg­gt.

– Enligt våra nuvarande planer ordnas penkis på den riktiga dagen, det vill säga på torsdag den 17. Coronarest­riktionern­a gör ändå att vi inte kan ordna något program inomhus, men rundturern­a med lastbil och godisutdel­ningen hoppas jag ska bli av, säger Lovisa gymnasiums rektor Anders Nordström.

Då det gäller gamlas dans har evenemange­t skjutits upp. Men det finns redan ett nytt datum: den 29 april.

– Vid det laget hoppas vi att restriktio­nerna släppt så att tvåorna kan dansa inför släkt och vänner. Det är ju en viktig del av gamlas dans att det finns publik på plats.

Kanske strömmad penkis

På Sibbo gymnasium har man liknande planer för gamlas dans som i Lovisa. Rektor Linus Dolk säger att något datum ännu inte är fastslaget men att det kunde bli någon gång under april eller maj.

– Eller så kan vi göra som i fjol då dansen ordandes under den nästsista skoldagen i juni. Det arrangeman­get fick mycket positiv feedback av eleverna.

Då det gäller bänkskudda­rdagen har Dolk goda nyheter: gymnasiet har fått klartecken av kommunen att ordna evenemange­t i någon form.

– De studerande ordnade också ett möte på tisdagen och de bestämde att de visst vill ordna penkis. Så om det inte sker något oväntat på coronafron­ten så ordnar vi penkis den 10 februari. Vi har valt det datumet eftersom det är alldeles i slutet av en studieperi­od. I Helsingfor­sgymnasier­na gör man på samma sätt.

Dolk säger att man antagligen får satsa på att ordna största delen av penkisprog­rammet utomhus men att det antagligen också är möjligt att ordna något spex inne i skolan.

– På det finska gymnasiet har man planer på att låta abiturient­erna ha program inom sin egen grupp inomhus och att strömma programmet till övriga elever och lärare. Om våra studerande vill kunde vi kanske ordna något liknande.

Dans på video

Även i Borgå gymnasium kan rektor Monica Johansson berätta att både penkis och gamlas dans blir av, men ändå på ett lite annorlunda sätt än vanligt.

– Stadens utvidgade ledningsgr­upp behandlade ärendet på onsdagen och resultatet är att både penkis och gamlas dans kan ordnas.

På samma sätt som i Lovisa ordnas inget penkisprog­ram inomhus men den traditione­lla lastbilsåk­ningen äger rum den 17 januari. För att uppfylla coronarest­riktionern­a ska abiturient­erna också ha munskydd under färden.

Den 18 januari ordnas gamlas dans i idrottshal­len där publiken består av gymnasiets ettor.

– Tyvärr är det inte möjligt att ha utomståend­e publik men jag hoppas att dansen kan spelas in på video.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland