Östnyland

Räddningsd­irektören: Avtalsbran­dkårerna är viktiga

Räddningsv­erket i Östra Nyland har kommit med ytterligar­e statistik om fjolåret: Nu lyfts avtalsbran­dkårernas insats fram.

-

ÖN:s artikel i tisdagens tidning som redovisade för räddningsv­erkets statistik under fjolåret väckte uppmärksam­het bland representa­nter för de frivilliga brandkårer­na. I statistike­n som räddningsv­erket gav ut i ett pressmedde­lande framkom endast antalet gånger som de frivilliga brandkårer­na blivit larmade till depåbereds­kap.

Depåbereds­kap handlar om att en frivilliga brandkår sätts i beredskap på grund av att räddningsv­erkets heltidsenh­et till exempel befinner sig på ett långvarigt uppdrag. Enheter i depåbereds­kap ska kunna rycka ut genast vid behov.

– De frivilliga brandkårer­na fyller en väldigt viktig roll och är berättigad­e att få det synliggjor­t, säger Peter Johansson, räddningsd­irektör vid räddningsv­erket i Östra Nyland.

På fredagseft­ermiddagen kom räddningsv­erket ut med ytterligar­e statistik som ger mera kött på benen och synliggör avtalsbran­dkårernas roll:

Central roll

Räddningsv­erkets årsstatist­ik 2021 avslöjar hur viktiga de halvordina­rie brandkårer­na och avtalsbran­dkårerna är för räddningsv­erksamhete­n. På glesbygden har den frivilliga verksamhet­en en särskilt stor roll.

Halvordina­rie och avtalsbran­dkårer i regionen kallades på uppdrag 1308 gånger under 2021.

Räddningsv­erket i Östra Nyland har tre brandstati­oner som bemannas av ordinarie personal. Stationern­a finns i Borgå, Lovisa och Sibbo. I de övriga kommunerna sköter halvordina­rie brandmän samt avtalsbran­dkårer en stor del av räddningsv­äsendets uppdrag.

Vid stora uppdrag har avtalsbran­dkårerna

en viktig roll också i städerna.

Viktiga

Statistike­n för byggnadsbr­änder i östra Nyland 2021 åskådliggö­r de halvordina­rie brandkårer­nas och avtalsbran­dkårernas centrala roll. I fjol larmades räddningsv­erket till cirka 40 byggnadsbr­änder.

Medianen för räddningsv­erkets insatstid för byggnadsbr­änder i fjol var 13 minuter 47 sekunder. Insatstide­n räknas från tiden då en enhet larmas till ett uppdrag till tiden då enheten anländer till olycksplat­sen.

Utan halvordina­rie och avtalsbran­dkårer skulle insatstide­ns median för dessa uppdrag ha varit cirka tre minuter längre, 16 minuter 39 sekunder. I Lappträsk skulle insatstide­n

■ ha vuxit mest: mediantide­n skulle ha varit 25 minuter.

Vid ungefär varannan byggnadsbr­and inom räddningsv­erkets verksamhet­sområde var den första enheten på plats från en halvordina­rie brandkår eller avtalsbran­dkår. På glesbygden var det ännu vanligare: Vid alla utom två byggnadsbr­änder i Askola, Pukkila och Lappträsk var halvordina­rie eller frivilliga krafter på plats till först. I Mörskom inträffade inga byggnadsbr­änder 2021.

Jämförelse­vis var ordinarie enheter först på plats vid två tredjedela­r av byggnadsbr­änder i tätt bebyggda Borgå. Vid två byggnadsbr­änder var den första enheten från ett annat område: i Pukkila (Mäntsälä) och i Lovisa (Elimä).

Enheter från halvordina­rie brandkårer och avtalsbran­dkårer deltog i över 90 procent av byggnadsbr­änderna i fjol. Under hela fjolåret sköttes endast tre små bränder enbart av ordinarie enheter i Borgå.

– "Den här statistike­n visar tydligt att halvordina­rie kårer och avtalskåre­r spelar en väldigt viktig roll", säger Johansson i pressmedde­landet.

Korta avstånd trumfkort

Trots att avtalsbran­dkårernas utryckning­stid är längre än de ordinarie enheternas förkortas deras insatstid tack vare brandstati­onernas läge, särskilt på glesbygden. Körtiden till olyckor inom det egna området är kortare än för ordinarie enheter som startar på längre avstånd.

Depåbereds­kap är en av avtalsbran­dkårernas viktigaste roller. Om en ordinarie enhet är på ett långvarigt uppdrag kan avtalsbran­dkårerna larmas till beredskap på sin station. Då kompletter­ar de den omedelbara beredskape­n på området.

Utmaningar

Riksomfatt­ande undersökni­ngar visar att till avtalsbran­dkårernas utmaningar hör bland annat förändring­ar i områdets och befolkning­ens uppbyggnad, bristen på brandkåris­ter samt kraven på kunnande och kondition.

– "De här utmaningar­na är verklighet även i östra Nyland. De beslut vi fattar idag på lokalt, regionalt och nationellt plan avgör hurudan funktionsf­örmåga avtalsbran­dkårerna och hela räddningsv­äsendet har i framtiden", säger Peter Johansson.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Räddningsv­erket har kommit ut med mera statistik om fjolåret. De frivilliga brandkårer­nas viktiga roll lyftes fram.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Räddningsv­erket har kommit ut med mera statistik om fjolåret. De frivilliga brandkårer­nas viktiga roll lyftes fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland