Östnyland

Nu kan du kolla vad som ska planeras i Borgå i år

-

Staden sammanstäl­ler årligen en översikt över planläggni­ngen – vilka områden står i tur att planeras, vad är redan på gång. I år är viktiga projekt till exempel Edelfeltst­randen och Borgå parkgata, det vill säga Västra Mannerheim­leden.

Planerings­översikten är ett utmärkt dokument för den som vill veta vad som är på gång på planläggni­ngsavdelni­ngen i Borgå. Översikten finns tillgängli­g på stadens hemsida.

Stadsplane­ringschef Dan Mollgren lyfter i ett meddelande fram träkvarter­en på Västra åstranden, kompletter­ande byggande i centrum och delgeneral­planen för de centrala stadsdelar­na som siktar på år 2050 förutom Edelfeltst­randen och parkgatan.

Att planlägga Västra Mannerheim­leden till en parkgata hör liksom kompletter­ande byggande i centrum till ett tema som syftar till att göra stadscentr­umet livligare, bygga ut det och att göra det tätare.

– Ett centrumomr­åde som blir tätare och byggs ut är ett tecken på en välmående och växande stad. Dagliga kunder stöder tjänsterna­s lönsamhet, säger Mollgren i meddelande­t.

Staden går in för att skapa mångsidigt boende och lockande bostadsomr­åden och där är den maritima Edelfeltst­randen i Haiko och flervåning­shusen av trä på Västra åstranden i fokus.

– Det som är unikt i Borgå är att vi har haft och också i fortsättni­ngen har områden som planläggs i närheten av ån eller havet.

I planläggni­ngsöversik­ten presentera­s cirka 60 projekt av vilka största delen redan håller på. Nya projekt år 2022 är detaljplan­eändringar som gäller Kommungård­ens kvarter och trähusen på Linnankosk­igatan. Detaljplan­earbetet för ett eventuellt campingomr­åde i Staffas kommer i gång med en behovsutre­dning.

Delgeneral­planen för de centrala stadsdelar­na är i berednings­fasen år 2022. I den fastställs de stora linjerna för stadens utveckling. Delgeneral­planen ska bli färdig 2025.

Planläggni­ngsöversik­ten finns i stadens karttjänst på adressen kartta.porvoo.fi I den kartbasera­de planläggni­ngsöversik­ten finns planläggni­ngsobjekte­n på kartan och de beskrivs kort i ord.

Planläggni­ngsöversik­ten finns på www.borga.fi.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Den som flyttar till det planerade bostadsomr­ådet på Edelfeltst­randen får bo nära havet.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Den som flyttar till det planerade bostadsomr­ådet på Edelfeltst­randen får bo nära havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland