Östnyland

Två nya naturskydd­sområden

-

Gamla moskogar vid Valkjärvi och myrar i Skeppars blir nya naturskydd­sområden. Av Borgå stad ägda skogsområd­en är 8 procent skyddade i dag, målet är 17 procent år 2030.

NTM-centralen i Nyland har inrättat två nya naturskydd­sområden, skogen vid Valkjärvi och myrarna i Skeppars, en sammanlagd areal på cirka 43 hektar. Borgå stad äger de nya skyddsområ­dena och har ansökt om att de ska fridlysas.

Skogen vid Valkjärvi är cirka 23 hektar stor. Området ligger i Borgnäs kommun och sträcker sig till den västra och södra sidan av Valkjärvi. Områdets skogar är gamla moskogar. Största delen av skogarna är grandomine­rade friska moskogar, men bland skogstyper­na finns också bland annat lundartad moskog och talldomine­rad bergsskog. Det finns rikligt med rötträd i skogarna, vilket är livsviktig­t för många skogsarter. Av de arter som är typiska för lundar förekommer exempelvis lungört, skogstry och ormbär i området. Områdets

fågelarter innefattar bland annat spillkråka, stjärtmes och grönsångar­e.

Myrarna i Skeppars är ett representa­tivt myrnaturob­jekt som ligger i Sondby i Borgå. Till området tillhör flera olika typer av myrar och det finns rikligt med rötträd där. Exempel på värdefulla myrtyper är Södra Finlands extremt utrotnings­hotade mokärr, det mycket utrotnings­hotade starr- och risrika fattigkärr­et och blåbärskär­ret samt den sårbara ris-tallmossen och starrmyren.

Det är tillåtet att vistas samt plocka bär och matsvamp i områdena. Terrängcyk­ling är helt förbjuden på myrarna i Skeppars och även i skogen vid Valkjärvi bör den begränsas till skogsbilvä­gen som finns i området. I båda områdena är det förbjudet att göra upp eld, tälta eller på annat sätt slå läger.

Stadsfullm­äktige i Borgå har godkänt ett skyddsmål på 17 procent av de skogsområd­en som ägs av Borgå stad 2030. Just nu är cirka åtta procent av stadens skogar skyddade.

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland