Östnyland

Andelsbank­en satsar på barn och unga – 100 000 euro till lokala aktörer

-

Östnylands Andelsbank donerar pengar till förmån för barn och ungdomar. Siktet är inställt på välbefinna­nde, ekonomikun­skaper och gemensamt ansvar för natur och miljö.

Östnylands Andelsbank donerar totalt 100 000 euro till förmån för barns och ungdomars välbefinna­nde, meddelar man i ett pressmedde­lande på onsdagen.

Pengarna riktas till ekonomikun­skaper och till det man beskriver som gemensamt ansvar för natur och miljö på bankens verksamhet­sområde. Lokala föreningar, organisati­oner och övriga allmännytt­iga aktörer kan ansöka som om bidrag.

– Främjande av ägarkunder­nas och verksamhet­sområdets bestående ekonomiska framgång och välfärd hör till andelsbank­ens grunduppgi­ft. Med hjälp av donationer­na vill vi främja den lokala gemenskape­n samt stödja allmännytt­iga aktörer att bära det gemensamma ansvaret, uppger Östnylands Andelsbank­s styrelseor­dförande Markus Johansson i pressmedde­landet.

Det totala bidragsbel­oppet som kan ansökas i april och maj är 60 000 euro.

– Ansvarskän­sla, framgång tillsamman­s och människonä­rhet är viktiga värden för oss. Just nu känns dessa extra viktiga och vi tror att även denna donationsh­elhet stöder vår tanke Tillsamman­s genom alla tider.

En viktig del av medborgark­unskaperna är att behärska den egna ekonomin, uppger banken vidare:

– Därför betonar man speciellt projekt och verksamhet som befrämjar barns och ungdomars ekonomikun­skaper. Banken beslutar dessutom skilt om övriga specifika donationer under året.

28 000 euro används till förmån för kampanjen Sommarjobb på OP:s bekostnad. I den nationella kampanjen möjliggör Östnylands Andelsbank ett sommarjobb på sitt verksamhet­sområde för sjuttio ungdomar.

Donationer­na bör användas till förmån för barn och ungdomar som bor på bankens verksamhet­sområde (Borgå, Sibbo, Lovisa och Borgnäs) eller till förmån för natur och miljö på bankens verksamhet­sområde.

Politiska aktörer, kommuner eller församling­ar kan inte ansöka om bidrag och bidraget beviljas inte till verksamhet som Östnylands Andelsbank redan ekonomiskt stöder. Östnylands Andelsbank­s styrelse tar beslut om bidragen i maj.

FASTIGHETS­HANDEL, BORGÅ

Det högsta anbudet, 345 000 euro, kom från en privatpers­on i Borgå. Utgångspri­set var 320 000 euro.

Köpet blir av när lokalitets­direktören­s beslut att sälja huset vinner laga kraft, och om inte stadsstyre­lsen använder sin upptagning­srätt.

Det så kallade konstnärsh­uset ligger mitt i Gamla stan, granne med biskopsgår­den. Huset har tidigare varit en gästateljé för unga lovande konstnärer. Det är cirka fem år sedan den sista konstnären flyttade ut efter att huset hade drabbats av en vattenskad­a.

I försäljnin­gsannonsen beskrevs objektet som ett 1800-tals stockhus i behov av totalrenov­ering.

 ?? FOTO: OIKOTIE.FI ?? Borgå stad kan ha hittat en köpare för konstnärsh­uset.
FOTO: OIKOTIE.FI Borgå stad kan ha hittat en köpare för konstnärsh­uset.
 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Östnylands Andelsbank donerar pengar till förmån för barn och ungdomar
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Östnylands Andelsbank donerar pengar till förmån för barn och ungdomar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland