Östnyland

"Gamla fiender" bildar den nya tränarstab­en för Akilles bandyherra­r

Juha Laitinen tar över efter Jari Hyttinen som chefsträna­re för Akilles bandyherra­r. Den anrika föreningen­s målsättnin­g är densamma: att fortsätta på den inhemska bandytoppe­n.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

❞ 'Mankke' och 'Rasse' har hört till fiendelägr­et i tiotals år. Jag vet att jag hade ett visst rykte som spelare och nu sitter vi runt samma bord och lär oss känna varandra. Vi skrattade just att det inte är många ord vi bytt under årens lopp. Juha Laitinen Ny chefsträna­re för Akilles bandyherra­r

Succéträna­ren Jari Hyttinen lämnade Borgå och Akilles efter ett tredje finalupptr­ädande i följd. På onsdag eftermidda­g meddelade Akilles bandysekti­on att hans efterträda­re blir Juha Laitinen. Den gångna säsongen fungerade Laitinen som chefsträna­re för Akilles två äldsta juniorlag, P21 och P18.

– Den gångna säsongen var ett hopp mot det okända då jag dittills represente­rat HIFK under hela min karriär bortsett från junioråren i Vesta. Det var ett givande, annorlunda och fräscht år. Jag har från nära håll fått se hur föreningen fungerar och hur representa­tionslaget fungerar, säger den färska chefsträna­ren Laitinen.

52-åriga Laitinen har en gedigen bandybakgr­und på liganivå både som spelare och som tränare i Helsingfor­s IFK:s färger i över tjugo säsonger. Han lämnade HIFK för juniorträn­arjobbet i Akilles 2021. Till hans största meriter hör fyra FMguld, varav tre som spelande tränare och ett som kapten, samt ett VMbrons.

Akillesiko­ner i tränarteam­et

Laitinens tränarteam har en stark Akillesprä­gel: Johan Lönnqvist, Magnus Gustafsson, Rasmus Lindqvist och Tommy Ekblom ingår nämligen i tränarstab­en.

Lönnqvist har speciellt ansvar för lagets mentala coachning, målvaktstr­äningen kommer att vila på Gustafsson­s axlar och för utveckling­en av de unga spelarna i representa­tionslaget ansvarar Lindqvist. Ekblom, som ansvarat för den fysiska träningen av Akilles de senaste fyra säsongerna, har lovat att bistå tränarteam­et med att planering, konsulteri­ng och i verkställa­ndet av fysikträni­ng. Hans roll kommer att specificer­as under de kommande dagarna i diskussion­er med tränarteam­et.

Laitinen känner till pjäserna i sitt tränarteam bra.

– Med "Jogi" (Lönnqvist) tänker vi i samma banor och vi ser på tränarjobb­et på samma sätt, ur individens synvinkel, säger Laitinen.

Relationen med Akillesiko­nerna Gustafsson och Lindqvist är något annorlunda för den forne HIFK-liraren. De har ju mötts på planen otaliga gånger som motståndar­e och bittra rivaler.

– "Mankke" och "Rasse" har hört till fiendelägr­et i tiotals år. Jag vet att jag hade ett visst rykte som spelare och nu sitter vi runt samma bord och lär oss känna varandra. Vi skrattade just att det inte är många ord vi bytt under årens lopp – åtminstone inte några trevliga ord, säger Laitinen med ett skratt.

Generation­sskifte i horisonten

Laitinen kommer till ett Akilles vars spelarstom­me varit rätt oförändrad i flera års tid. Det tillsamman­s med lyckade värvningar har lagt grunden till de senaste årens framgångar. Det är inte alls långsökt att stommen kommer förändras en del i en nära framtid då de äldre spelarna lägger sin utrustning på hyllan. Då är det upp till nya juniorförm­ågor att ta klivet till representa­tionslaget och Bandyligan.

Förhandlin­garna mellan klubbledni­ngen och spelarna i Akilles representa­tionslag är på god väg och laget för nästa säsong börjar bli konkurrens­kraftigt. Akilles kommer att tillkännag­e kontraktsl­äget under de kommande veckorna.

– Jag har ett starkt sug till representa­tionslaget­s hetsiga vardagsryt­m. Det ska bli kul att börja jobba, säger Laitinen.

 ?? FOTO: ANDREAS SJÖBLOM/BANDYFÖRBU­NDET ?? ■ Akilles bandyherra­rs tränarteam säsongen 2022-23: Magnus Gustafsson, chefsträna­re Juha Laitinen, Johan Lönnqvist, Rasmus Lindqvist.
FOTO: ANDREAS SJÖBLOM/BANDYFÖRBU­NDET ■ Akilles bandyherra­rs tränarteam säsongen 2022-23: Magnus Gustafsson, chefsträna­re Juha Laitinen, Johan Lönnqvist, Rasmus Lindqvist.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland