Östnyland

Angående Kårkullas krisplatse­r

- debatt.on@ksfmedia.fi CHRISTIAN LINDBERG, Grankulla

Kårkulla skriver på sin hemsida att samkommune­n erbjuder krisvård i Pargas. Det är i allra högsta grad en chimär. Krisvård ska ges brådskande. Det förutsätte­r ju socialvård­slagen. Kårkulla kan inte i dag ge krisvård i brådskande ordning eftersom Krisenhete­ns 12 platser är fullbelagd­a, och har varit så länge.

Det kan vara att hälften (exakt antal vet Kårkulla, svar har inte fåtts) av dessa platser upptas av klienter som inte längre har kris och kunde flytta tillbaka till sina hemtrakter. Dessa i onödan besatta platser gör att personer med utveckling­sstörning som skulle behöva krisvård på svenska inte får det, utan blir tvungna att vänta i månader. Detta kan orsaka irreparabl­a skador hos anhöriga eller den vårdbehöva­nde om inte krisvård fås i tid. Kårkulla hänvisar inte sällan enspråkigt svenska krisande personer med funktionsn­edsättning till finska motsvarand­e krisenhete­r, vilket är direkt fel!

Dessutom upprätthål­ler Kårkulla en så kallad kriskö där de behövande tilldelas könummer, nr 1, nr 2, och så vidare. Hur kan man över huvud taget ha en kriskö? Det är ju absurt. Sådant förekommer inte på finska sidan enligt Tukiliitto, den finska motsvarigh­eten till FDUV. Under pågående kris ska man få hjälp snabbt, inom dagar eller någon vecka. Så fungerar det på finska sidan, varför inte hos Kårkulla?

Kårkulla har inte tagit sitt ansvar! Varför har Kårkulla inte sett till att platser frigjorts för krisvård? Vilken expert bär ansvaret för dessa grava försummels­er?

Jag behöver, ja jag kräver i brådskande ordning, en svensksprå­kig krisplats åt min son. Jag önskar dessutom att vår hemstad Grankulla tar sitt ansvar för en funktionsn­edsatt enspråkigt svensk kommuninvå­nare och trycker på Kårkulla att snabbt ordna krisplats åt min son.

På grund av den ohållbara situatione­n vid Kårkullas krisenhet behöver tillsynsmy­ndighet kontaktas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland