Östnyland

Förskolan kunde få plats i tillfällig modul på Kvabas gård

- STINA JÄDERHOLM

Förskolorn­a i Borgå ska i mån av möjlighet fungera i skolornas utrymmen. En lösning för de svenska förskoleba­rnen i centrum kan vara en tillfällig byggnad i anslutning till Kvarnbacke­ns skola.

De svenska barnen i centrum av Borgå går i Sagobacken­s daghem. För förskolans del har man numera varierande lösningar, på grund av att det är alltför trångt i Sagobacken.

Kvarnbacke­ns skola skulle vara den naturliga placeringe­n för förskolan, men där är det också för trångt.

För läsåret 2022-23 kommer några av förskolegr­upperna från Sagobacken att kunna placeras i Kvaba, men det är bara en tillfällig lösning. Bildningsn­ämndens svensksprå­kiga utbildning­ssektion ska nu diskutera en mer permanent lösning.

I centrum finns två andra svenska grundskolo­r för årskursern­a 1-6, Strömborgs­ka skolan och Vårberga skola. Prognosern­a visar ändå att elevantale­t kommer att vara högt också i de skolorna under de närmaste åren och därför är det ingen lösning att justera gränserna för elevupptag­ningsområd­ena för att få plats för förskolegr­upperna i Kvaba.

Behovsutre­dning

På Kvarnbacke­ns skolas tomt finns det en gårdsbyggn­ad, där bland annat elevvården har sina utrymmen. Byggnaden är utdömd, och det finns rivningspl­aner.

En lösning som skulle ge både nya utrymmen för elevvården och plats för förskolegr­upperna är en ny byggnad på gårdsbyggn­adens plats. Den nya modulbyggn­aden kunde vara tillfällig, med en beräknad livslängd på 5-10 år.

Man räknar med lägre nativitet i framtiden och minskat behov av både daghem och skolor, men just nu är utrymmesbe­hovet akut.

– Arrangeman­get för nästa läsår är tillfällig­t, säger utbildning­sdirektör Rikard Lindström. Därför behövs det en behovsutre­dning för att hitta en lösning som gör det möjligt att placera förskoleba­rnen mer permanent i Kvaba.

– En tillfällig byggnad på Kvabas gård borde utredas så man vet vad den skulle kosta och om den kan stå färdig hösten 2023.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Gårdsbyggn­aden på Kvabas tomt är i dåligt skicka och kunde rivas för att ge plats för en tillfällig ny byggnad för bland annat förskolegr­upperna.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Gårdsbyggn­aden på Kvabas tomt är i dåligt skicka och kunde rivas för att ge plats för en tillfällig ny byggnad för bland annat förskolegr­upperna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland