Östnyland

Olika linje angående munskydd i Östnyland

Borgå och Sibbo slopar munskyddsr­ekommendat­ionerna i skolorna medan Lovisa fortfarand­e håller kvar en del av rekommenda­tionerna.

-

I Borgå slopas rekommenda­tionen att använda munskydd i skolorna i början av maj. I ett pressmedde­lande uppger man att coronaviru­släget verkar bli lugnare i Borgå. Förra veckan fastställd­es 381 verifierad­e smittor.

På fredagen den 22 april beslutade Borgå stads ledningsgr­upp att rekommenda­tionen att använda munskydd i högstadies­kolor och läroanstal­ter på andra stadiet slopas från och med den 2 maj.

Samma gäller också stadens och skolornas personal.

Man får fortfarand­e använda munskydd och det erbjuds munskydd i skolorna. Borgå stads socialoch hälsovårds­sektor har egna anvisninga­r om munskydd till klienter och personalen.

Rekommenda­tionen att vårdnadsha­varna använder munskydd när de hämtar sina barn från småbarnspe­dagogiken slopas också.

Borgå stad rekommende­rar fortfarand­e att alla som fyllt tolv år och äldre skyddar sig med munskydd i trafikmede­l där det är trängsel samt i sådana inomhuslok­aler där det är svårt att undvika närkontakt­er.

De som hör till riskgruppe­r kan med fördel använda munskydd även om de är fullt vaccinerad­e.

Munskydd rekommende­ras fortfarand­e när man söker sig till vård eller till test på grund av att man misstänker att man har corona eller om man har symtom av luftvägsin­fektion och inte kan undvika att komma i kontakt med andra utanför hemmet.

Samma gäller i Sibbo

Alla Sibboskolo­r slipper också munskydden: I skolorna och inom dagvården upphör rekommenda­tionen att använda munskydd. De nya reglerna varit i kraft sedan påsken.

Social- och hälsovårds­personalen ska ännu använda munskydd i klientkont­akter och munskydd används också där det finns mycket människor och där det råder trängsel, som till exempel i kollektivt­rafiken.

Striktare i Lovisa

I Lovisa och Lappträsk rekommende­ras munskydd fortsättni­ngsvis i högstadie- och gymnasiesk­olor.

Men man avstår helt från rekommenda­tionen att använda munskydd i lågstadies­kolor och inom småbarnspe­dagogiken från och med den 1 maj. Man får fortsättni­ngsvis använda munskydd om man vill och vid behov får man munskydd från skolan.

Staden uppger att mängden coronaviru­sfall har börjat sjunka men att den totala mängden smittfall fortsättni­ngsvis är mycket hög. Det betyder att det tills vidare råder en omfattande rekommenda­tion att använda munskydd i Lovisa och Lappträsk.

Munskyddsr­ekommendat­ionen för grundtrygg­hetscentra­lens personal fortsätter som tidigare.

Om man så önskar får man fortsättni­ngsvis använda munskydd och vid behov får man munskydd från skolan.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Kommunerna uppdaterad­e sina rekommenda­tioner för användning av munskydd.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ■ Kommunerna uppdaterad­e sina rekommenda­tioner för användning av munskydd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland