Östnyland

Teboil är inte på polisens svarta lista trots ryskt moderbolag

- ELIN LINDBERG

Vad innebär de ryska sanktioner­na egentligen för polisens tankningsv­anor?

Sedan kriget i Ukraina fick sin början har såväl privatpers­oner som myndighete­r bojkottat ryskägda företag och, i förlängnin­gen, bland annat Teboil som ägs av det ryska oljebolage­t Lukoil.

Som en konsekvens har Teboil förlorat många kunder – däribland Västra Nylands räddningsv­erk som börjat tanka sina bilar vid andra bensinstat­ioner, med hänvisning till att de inte vill stödja ett företag med kopplingar till Ryssland.

Därför upplevde en läsare det som lite underligt när han nyligen såg en polisbil tanka vid Teboil på Mannerheim­gatan i Borgå. Läsaren hörde av sig för att fråga vad som nu egentligen gäller.

När Östnyland försöker ta reda på huruvida polisen i Östra Nyland får och ska tanka vid Teboil visar det sig att saken inte är helt lätt att hitta svar på.

Frågan leder till ett kaninhål av polisiär byråkrati och upphandlin­gsregler.

Svårutredd fråga

Det visar sig att frågan om polisen får tanka vid Teboil berör hela polisförva­ltningen och att ärendet därför skickas vidare till polisstyre­lsen.

Polisstyre­lsen vidarebefo­rdrar i sin tur frågan till polismyndi­gheten i Östra Nyland. Men man uppger ändå att polisen är skyldig att följa upphandlin­gsbolaget Hansels ramarrange­mang för tankning: Polisen följer villkoren som Hansel satt upp och de är också de som bestämmer om Teboil eller Lukoil är på sanktionsl­istan.

Till sist klarnar det att upplägget är enligt det rådande reglemente­t, när biträdande polischef Tapio Lakanen vid Östra Nylands polisinrät­tning svarar i telefonen. Han bekräftar att polisen i nuläget får tanka vid Teboil.

– Polisstyre­lsen har bestämt att vi följer avtalen som vi har med Hansels. Eftersom Teboil inte finns med på deras sanktionsl­ista så får polisen tanka vid Teboil, säger Lakanen.

Situatione­n kan komma att förändras med kort tidtabell, vilket blir tydligt när Hansel till slut svarar på frågan huruvida polisen får använda sig av Teboils tjänster.

– Tidigare har varken Teboil eller Lukoil funnits på EU:s sanktionsl­ista, men i början av april fattade EU beslut om nya sanktioner riktade mot Ryssland. De nya sanktioner­nas syfte är att utesluta Ryssland från EU:s offentliga upphandlin­gar. Inköp på basis av gamla avtal ska upphöra från och med början av oktober, säger Hansels verkställa­nde direktör Anssi Pihkala.

 ?? FOTO: LÄSARBILD ?? ■ Polisen i Östra Nyland följer de avtal som upphandlin­gsbolaget Hansel satt upp för takning.
FOTO: LÄSARBILD ■ Polisen i Östra Nyland följer de avtal som upphandlin­gsbolaget Hansel satt upp för takning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland