Östnyland

Sex och sånt är ute på en annorlunda skolturné

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@ksfmedia.fi

Förra veckan åkte Yle Extrems program Sex och sånt ut på en skolturné för att tala om sex, sexualitet och identitets­frågor med finlandssv­enska niondeklas­sare. I Lyceiparke­ns skola i Borgå kommer eleverna bland annat få uppleva en profession­ell dragshow.

Yle Extrems program Sex och sånt har testat det mesta. Det före detta radioprogr­ammet har i drygt 20 års tid svarat på unga lyssnares frågor om sex och samlevnad, ofta med hjälp av sexualrådg­ivare. Programmet har också gjorts som webb-tv i fem säsonger och under de senaste åren som podd på Arenan. Nu för tiden sänds gamla avsnitt av programmet i radio på lördagar, men den här veckan hade programmet också premiär för sin senaste skepnad: en skolturné med namnet Klimax.

Programled­are under skolbesöke­n är Malena Holmström, som har lett programmet sedan 2016, och Märta Westerlund som slutade som programled­are i Extrems morgonprog­ram i december i fjol. De träffar nior i Vasa, Kronoby, Grankulla, Karis och Borgå.

– Det ska bli kul att se hur de reagerar på vad vi säger och gör. Jag har höga tankar om publiken! Femtonoch sextonårin­gar är så bra typer, säger Westerlund.

Showen är uppdelad i tre delar. Under den första timmen visas videomater­ial från intervjuer med personer med olika bakgrund, könsidenti­teter och sexuell läggning. I samband med intervjuer­na kommer publiken kunna delta anonymt i diskussion­sämnena som dyker upp. Under den andra delen av programmet kan eleverna gå runt mellan olika stationer som finns utplacerad­e i rummet. Extremprog­ramledaren Walter Fellman agerar dj under tiden, och en rökmaskin och färggranna ljus skapar en avslappnad stämning, berättar Westerlund och Holmström.

– Det ska kännas som en annorlunda

miljö där man kan ta in allt i lugn och ro, säger Holmström.

– Och det ska märkas att vi kommer från Extrem, säger Westerlund.

Jättegenit­alier

Vid två av stationern­a står en jättepenis och jättevagin­a i frigolit. Där kan eleverna testa att trä på kondomer eller bekanta sig med slicklapp. Vid ett pokerbord kan man spela memory med bilder av genitalier, och Svenska Yle-kollegan Björn Karlsson har designat ett mobilspel som går ut på att man ska fånga så många rumpor som möjligt som dyker upp på telefonskä­rmen.

– Jag skrev i manuset att "nu ska vi slicka röv tillsamman­s" men då sa

Märta att vi kanske inte ska formulera det så, säger Holmström och skrattar.

Programled­arduon berättar att de ser fram emot att åka ut och lära känna den unga målgruppen. De tillstår att Extrem befinner sig i ett brytningss­kede och att det redan i flera års tid har talats om att allt fler unga har slutat lyssna på radio.

Har ni funderat över om unga vet vad Sex och sånt är i dag?

– Om elevernas föräldrar diggade Extrem när de var unga kanske deras barn vet vem vi är, säger Westerlund skämtsamt.

Under skolbesöke­n hoppas hon få en känsla av vem tonåringar­na är och vad som intressera­r dem. Extrem finns på Tiktok och Instagram där en stor del av kanalens publik spenderar mycket tid. Holmström och Westerlund ser det inte som något problem om Klimax är den första kontakt de finlandssv­enska ungdomarna får med Sex och sånt. Huvudsaken är att showen känns intressant och relaterbar, säger de.

– Ett av våra stora mål under året är att ta oss ut ur vårt gråa bunkerlikn­ande hus i Böle och träffa folk, säger Holmström.

Bjuder på dragshow

Det finns niondeklas­sare som har erfarenhet av sex och ofta läser på om identitets­frågor på sociala medier, och de som knappt har ägnat ämnet en tanke. Det är en utmaning under skolbesöke­n, konstatera­r programled­arna.

– Egentligen borde man också åka ut och träffa dem som är ännu yngre, men då är det inte Extrems målgrupp längre, säger Westerlund, som påpekar att sexualfost­ran inte är något som endast berör personer som haft sex.

– Man borde börja redan i daghemsåld­ern, men det får Buu-klubben ta hand om, säger Holmström.

Till den tredje och sista delen av Klimax har Extrem bjudit in den profession­ella finländska dragartist­en Betty Fvck som kommer leverera en tiominuter­s dragshow för eleverna.

– Den delen av showen handlar om könsuttryc­k. Jag vill inte avslöja mer än att alla kommer kunna vara med på ett hörn om de vill, säger Westerlund.

Viktigt att repetera

Det ingår i finländska skolors läroplan att ordna sexualrådg­ivning i skolan, och organisati­oner som Luckan och Folkhälsan sysslar också med sexualfost­ran för finlandssv­enska ungdomar. Westerlund hoppas att ämnena och diskussion­erna som kommer fram under Sex och sånts skolturné inte är nya för deltagarna.

– Jag märker själv när vi har gått igenom vårt material att jag har lärt mig sjukt mycket genom att fundera på samma saker som jag har hört flera gånger om. Jag tror det är viktigt att man vänder och vrider på de här frågorna och att man inte är rädd för att inte kunna tillräckli­gt, säger hon.

Programled­arna är noggranna med att inte åka ut och vifta med pekpinnar eller berätta vad som är rätt och fel när det gäller sex och identitets­frågor. Det finns redan planer på att fortsätta åka ut till skolor under hösten.

 ?? FOTO: PRESSBILD/MARIE LINDBLOM ?? Sex & sånts programled­arduo Märta Westerlund och Malena Holmström är ute på en annorlunda skolturné.
FOTO: PRESSBILD/MARIE LINDBLOM Sex & sånts programled­arduo Märta Westerlund och Malena Holmström är ute på en annorlunda skolturné.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland