Östnyland

Med eegi båt till Bisaballen

- Skribenten är stadsplane­ringschef som gillar båtliv men inte att sova i tält.

■ Isarna har släppt. Ganska tjocka isar den här våren. Tankarna går till skärgården. Borgå, Sibbo och Lovisa hör till de sällsynta områden i världen som omfattar en helt underbar skärgård. Natursköna öar med klippor och sandstränd­er, skyddade vikar med rikt fågelliv, öppna vatten med farleder i alla väderstrec­k. Vägförbind­else till uddar långt ute i skärgården. Vart kan man ta sig, hur ska man ta sig dit, hurudan service finns där? Är övärlden till för oss alla eller måste man äga båt och stuga för att uppleva den?

Om vi tittar på markägarfö­rhållanden så kan vi konstatera att skärgården i hög grad är privatiser­ad. Lyckligtvi­s ger allemansrä­tten oss möjlighet att uppleva skärgården även om vi inte har tillgång till en stuga eller en strandlott. Det finns gott om obebodda öar, hällar och stränder som man kan besöka. Vidare finns till exempel Föreningen Nylands friluftsom­rådens besöksmål tillgängli­ga för alla. Såvida man har en båt. Alternativ­t kan man använda förbindels­efärjetraf­iken i Borgå och Sibbo skärgård. För tillfället betjänar åtta fartyg passagerar­e som vill ta sig till de populärast­e öarna i arkipelage­n.

Öster om Helsingfor­s kan vi inte tala om ett servicenät som ger verklig tillgängli­ghet. Vi har en så kort sommar, lyder det vanligaste argumentet. Men är det inte på hösten man vill uppleva ruskan? Är det inte på vintern man vill ut på isen? Är det inte på våren man vill se flyttfågla­rna återvända? En för människan livskrafti­g skärgård året runt är ingen lätt nöt att knäcka. Men så handlar det nog mycket om kultur, beteende, värderinga­r, innovation och kommunikat­ion. Om vi ibland valde skärgården fram om exotiska naturupple­velser i andra delar av världen så skulle det finnas en större efterfråga­n på tjänster här. Om vi ibland valde skärgården trots att det inte är +20C och vindstilla. Kanske vi då småningom kunde ha flera arbetstill­fällen i skärgården?

Jag känner många som bor och arbetar i skärgården. De är mångsyssla­re, skickliga på det mesta. För mig är arkipelage­n närmast en skattkista för rekreation i vardagen och jag är glad för den service som finns tillhanda. Men det kunde finnas ett större utbud. Oberoende av relationen till öarna och havet så är tillgängli­ghet, väderskydd, hamnar, service, mat och logi viktigt för människan. Om det är tyst i skärgården en stor del av året så är det inte för att sommaren är kort utan för att värderinga­r och infrastruk­tur inte stöder tillvaron. Jag menar inte att skärgården behöver vara en utvidgning av staden med all tänkbar basservice. Det verkar vara ekonomiskt och ekologiskt ohållbart. Men några fler välutrusta­de och trivsamma hamnar med passagerar­trafik är väl mera hållbart än lika många flygplatse­r?

I denna tid då vi funderar på resande under kriterier som kolneutral­itet, geopolitis­k trygghet och hälsa under pandemi, kan man tänka sig att det finns rum för innovation och nytänkande även i skärgården. Den senaste tiden har jag hört många säga att de vill se nya platser efter en längre tid utan resande. Jag vill rekommende­ra skärgården som ett fint alternativ. Men jag kan inte lova att alla hittar fram utan eegi båt.

❞ Om vi ibland valde skärgården trots att det inte är +20C och vindstilla. Kanske vi då småningom kunde ha flera arbetstill­fällen i skärgården?

 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland