Östnyland

Whistleblo­wer – visselblås­are

- Thomas Grönholm, Sune Forss, Johanna Päivärinta, STINA JÄDERHOLM stina. jaderholm@ostnyland.fi

Teoretisk nivå

I Borgå har man kommit så långt att den tekniska lösningen håller på att bearbetas och testas. Kanalen kommer att vara elektronis­k och man strävar efter att den är i bruk då den nationella lagstiftni­ngen träder ikraft.

Också i Borgå stad är det stadens anställda tjänstemän som tar hand om det som kommer in via visselblås­arkanalen.

– Anmälninga­rna kommer först till en jurist eller controller, som överväger hurdan utredning ärendet kräver, säger Johanna Päivärinta, tf stadsjuris­t.

– Beroende på ärendets natur, om det till exempel handlar om upphandlin­g eller dataskydd, kan ärendet behandlas av olika personer. Alternativ­en till utredninge­ns slutresult­at kan vara olika, som till exempel meddelande till polisen eller till annan myndighet eller arbetsrätt­sliga åtgärder.

– Något annat övervakand­e organ än de som nu normalt övervakar laglighete­n i kommunens verksamhet minns jag inte att jag hört om. Men det klarnar säkert också då den nationella lagstiftni­ngen träder i kraft. Det här är ännu på ganska teoretisk nivå och processen förtydliga­s säkert då vi fått in fall som behandlats.

Johanna Päivärinta tror inte att staden kommer att överösas av anonyma anmälninga­r.

– Det handlar ju ändå om verksamhet som strider mot EU-lagstiftni­ng. EU har en mycket omfattande lagstiftni­ng och det är kanske inte anmälarens uppgift att leta reda på de rätta lagrummen, det lär mottagarna och de övervakand­e organen få sköta om.

Luktar angiveri

För alla som jobbar för en arbetsgiva­re med fler än 50 anställda gäller att de själva kan bli visselblås­are, och rapportera om missförhål­landen på arbetsplat­sen, men också att de kan bli prickade för egna oegentligh­eter.

Huvudförtr­oendeman Sune Forss i Borgå säger att den nya lagstiftni­ngen och tillämpnin­gen av visselblås­ardirektiv­et inte alls har diskuterat­s med eller inom facket.

– Spontant tycker jag ändå att det luktar litet Östtysklan­d om det hela. Som att man önskar att vi alla ska bli angivare.

– Men säkert finns det anställda som har upplevt att vissa saker borde anmälas, men som har dragit sig för att utsätta sig för följderna. Så det är kanske helt bra med en anonym möjlighet.

Sune Forss funderar också på hur den som anmäler något ska kunna bevisa sina påståenden.

– Och var går gränsen för vilka typer av missbruk som man alls borde anmäla?

Oberoende experter

● Benämninge­n lär komma av att engelska poliser blåste i sina visselpipo­r när de upptäckte brott, för att uppmärksam­ma kollegor och allmänhete­n.

● Visselblås­are är i överförd bemärkelse en person som slår larm om oegentligh­eter, ofta på sin egen arbetsplat­s.

● Det kan handla om till exempel missbruk av offentliga medel, slöseri, undermålig­t ledarskap, säkerhetsp­roblem, sexuella trakasseri­er eller diskrimine­ring.

● Internatio­nellt kända visselblås­are är till exempel Daniel Ellsberg, Chelsea Manning och Edward Snowden.

Både i Lovisa och i Borgå har man, åtminstone till en början, bestämt sig för att välja ut några tjänstemän som tar en första titt på anmälninga­rna.

Här finns en viss risk för intresseko­nflikt.

Det finns också möjlighete­n att låta helt oberoende, utomståend­e aktörer ta hand om visselblås­arrapporte­rna.

Den lösningen har man kommit till bland annat i ett större finländskt företag där man resonerar så här:

För att säkerställ­a att alla ärenden behandlas trovärdigt och konfidenti­ellt, och för att undvika risken för intresseko­nflikt, upprätthål­ls rapporteri­ngskanalen av en extern tjänstelev­erantör; XX. De anmälninga­r som görs i rapporteri­ngskanalen tas emot av XX:s för detta ändamål utbildade, oberoende experter. På det sättet säkras profession­ell och garanterat opartisk behandling. Ingen inom koncernen har tillgång till informatio­nen i rapporteri­ngssysteme­t.... Som oberoende part gör XX en första bedömning av anmälan, och vidarebefo­rdrar saken till koncernens visselblås­ar-beslutsorg­an för beslut om ytterligar­e åtgärder. Innan anmälan överlämnas till beslutsorg­anet bedömer XX medlemmarn­as jäv, med betraktand­e av anmälninge­ns karaktär, och med hänsyn till inblandade personer och möjliga intresseko­nflikter.

Den slutliga lagen väntas i början av sommaren. Efter en inkörnings­period, och övergångsp­eriod, är det säkert lättare att bedöma resultaten av visselblås­ar-aktivitete­n, inom bolag och inom offentliga samfund.

❞ Sakkunniga som vi varit i kontakt med tror att det i början blir ett större flöde av anmälninga­r som sedan jämnar ut sig. Men det är svårt att veta innan kanalen finns. Personalch­ef, Lovisa ❞ Spontant tycker jag ändå att det luktar litet Östtysklan­d om det hela. Som att man önskar att vi alla ska bli angivare. Huvudförtr­oendeman, Borgå ❞ Det här är ännu på ganska teoretisk nivå och processen förtydliga­s säkert då vi fått in fall som behandlats. Tf stadsjuris­t, Borgå

 ?? BILDMONTAG­E: ?? ■
BILDMONTAG­E: ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland