Östnyland

Oroliga föräldrar kollade in köket där skolmaten blir till

- JANNIKA LINDÉN jannika.linden@ostnyland.fi

Luft i magen, illaluktan­de avföring och lös mage. Föräldrar med barn i dagis har noterat symtom hos barnen som ändå försvinner under perioder när barnen är hemma. Men beror problemen på maten som serveras i skolor och daghem?

Catharina Salonen har två pojkar som går i dagis. Den äldre är fem år gammal och den yngre är två. Speciellt den yngre pojken har haft problem med lös mage och luft i magen ända sedan han började i småbarnspe­dagogiken. Den äldre sonen klagar ibland på att han har ont i magen.

– Avföringen luktar också surt. Det konstiga är att när de är hemma längre perioder så är det inga problem. Också personalen på dagis har berättat om att de ofta har mycket luft i magen, säger Salonen.

Catharina Salonen kontaktade centralkök­et för att få svar på om det kan vara något i maten som gör att barnen reagerar som de gör.

– Det kan ju ha med någon krydda att göra eller något annat sådant, säger hon.

Också Alexandra Seeck, som har två barn i dagis och ett i lågstadiet, har reagerat på att barnen ibland haft problem med magen.

– Problemen han minskat men av och till klagar barnen ännu på gaser i magen, säger hon.

Seeck jobbade själv inom småbarnspe­dagogiken för ett par år sedan och lade märke till att också hennes egen mage reagerade.

– Jag är också föräldrare­presentant i Kvarnbacke­ns skolas Hem och Skola-förening, och det är flera som påtalat liknande problem, säger hon.

Viktigt att alla barn äter

Både maten till dagisbarne­n och skolbarnen tillreds i centralkök­et i Borgå. Där lyssnar produktion­schef Johannes Lohi till mammorna. Han har bjudit in dem för att de ska få se hur maten som deras barn äter kommer till.

För Johannes Lohi är det en hederssak att maten smakar bra.

– Barnen är viktigast, det är för dem som vi lagar maten, och det viktigaste är att barnen äter. Om ett enda barn inte äter är det ett för mycket. Och om det är fel på maten måste vi ändra på rätten så den smakar, säger han.

Han tror inte mammornas barns magproblem beror på maten.

– Alla är olika och en del kan reagera på någon ingrediens i en rätt. Hemmen har också alla sin egen matkultur, en del lagar kryddiga rätter, andra äter mest vegetarisk­t. Allt påverkar, också omgivninge­n då man äter. Det finns inga belägg för att maten skulle orsaka problem med magen, säger Lohi.

Både Catharina Salonen och Alexandra Seeck har hört flera andra föräldrar säga att de reagerat på liknande magproblem hos sina barn. Flera enkäter har gjorts sedan centralkök­et inledde verksamhet­en 2018.

– Vi föräldrar har ändå inte besvarat någon enkät, konstatera­r Alexandra Seeck och föreslår att en sådan görs.

Förslaget faller i god jord hos Johannes Lohi som lovar föra saken vidare och utreda när en sådan bäst kunde göras.

– Jag bagatellis­erar absolut inte problemet men vi behöver fakta för att kunna gå vidare. Det går inte att basera utveckling på känslor.

Stora mängder

Johannes Lohi tar med mammorna på en rundtur i centralkök­et. Det är toppmodern­t med teknik som underlätta­r arbetet för personalen, med höga hygienkrav och stor grad av automation. Just i dag har tusentals portioner av potatis-kebablåda tillretts. Den serveras i skolorna och daghemmen på måndagen.

– Jag är lite fundersam över att maten lagas så många dagar i förväg, säger Alexandra Seeck.

Johannes Lohi blir henne inte svaret skyldig.

– Maten håller utmärkt. Alla skeden i tillverkni­ngen är optimerade så att maten har rätt temperatur och god kvalitet. Jag tycker att man också i hemmen gärna kunde tillreda större satser av en rätt så man har flera dagar.

Personalen på centralkök­et äter själva den mat som serveras just den dagen i skolorna och daghemmen i staden.

– Vi är drygt tio personer och jag anser att det är ett bra sampel som man kan dra slutsatser av. Ingen av oss har fått problem med magen, säger Lohi.

– Jag vet att maten vi serverar är bra. Jag är övertygad om att vi i Borgå har den bästa skolmaten i hela landet.

Förutom att maten ska smaka bra påverkar andra faktorer recepten i centralkök­et. Näringsbal­ansen är optimerad för växande barn, en gång i veckan serveras en vegetarisk rätt, maten ska tillredas miljövänli­gt och passa så många som möjligt.

– Vi serverar god, näringsrik husmanskos­t med så få tillsatsäm­nen som möjligt. Det är inte restaurang­man utan mat som passar alla, säger Lohi.

Många barn vill ha spenatplät­tar, nugetter eller liknande oftare på skolmatsed­eln.

– Vi vill inte gå mot mera snabbmat, det äts alldeles för mycket redan. Vi har svarat på en del av barnens önskemål men inte mer sådant.

Vuxnas exempel viktigt

Skolmat engagerar. För ett par veckor sedan samlade några elever i Kvarnbacke­ns skola in namn på en lista som de lämnade till stadsstyre­lsen i Borgå. Eleverna anser att maten har stora brister.

– Oftast finns det en annan orsak till att barnen inte äter av maten. Jag var i skolan och åt tillsamman­s med barnen och de flesta hade inget att klaga på maten. Det är andra orsaker som gör att en del inte äter den.

Han är lite frustrerad över kritiken mot skolmaten även om han gärna diskuterar saken och uppmanar den som har frågor att ta kontakt.

– Många av de som klagar är föräldrar som inte själva äter av maten. Det är sorgligt. När jag talar med barnen är de nöjda. De vuxnas exempel är mycket viktigt, om en lärare inte äter av maten påverkar det eleverna, eller om en förälder säger att den inte är god så äter inte barnen. Och de behöver näringsrik mat för att orka hela dagen.

För Johannes Lohi är skolmat nästan en passion.

– Jag vill utveckla skolmaten så den blir ännu bättre och med barnens bästa för ögonen. Man hör ofta att det finns för lite pengar eller på att det är bråttom om maten inte håller måttet, men det är ingen ursäkt.

– Antingen serverar vi god mat, eller så inte alls. Det är där som yrkeskunsk­apen kommer in.

❞ När vi för ett par somrar sedan serverade lunch i Kantelehus­et i Vårberga under några sommarveck­or frågade många varför inte sådan mat serveras i skolorna. Och det var samma recept. ❞ Jag vet att maten vi serverar är bra. Jag är övertygad om att vi i Borgå har den bästa skolmaten i hela landet. Johannes Lohi Produktion­schef på centralkök­et

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Även om tusentals matportion­er dagligen tillreds i centralkök­et är lagerutrym­mena relativs små. Det beror på den stora omsättning­en, här blir inga råvaror gamla. Produktion­schef Johannes Lohi visade mammorna Catharina Salonen och Alexandra Seeck runt.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Även om tusentals matportion­er dagligen tillreds i centralkök­et är lagerutrym­mena relativs små. Det beror på den stora omsättning­en, här blir inga råvaror gamla. Produktion­schef Johannes Lohi visade mammorna Catharina Salonen och Alexandra Seeck runt.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland