Östnyland

Ingen rusning till altaret för samkönade par i Borgå

- FREDRIKA LINDELL

På onsdagen meddelade Vasa svenska församling att man nu börjar viga samkönade par i kyrkor. I Borgå har man haft en liknande linje sen i fjol, trots det har inga samkönade par i den svenska församling­en vigt sig i Borgå.

I kyrkorna i Vasa kan man snart tåga uppför altaret även som samkönat par. På onsdagen fattade församling­srådet för Vasa svenska församling beslutet om att tillåta vigsel av samkönade par i kyrkor efter en omröstning. Vid omröstning­en föll rösterna 12-3 för förslaget.

I Borgå tog man ett steg i samma riktning redan i fjol.

– I församling­en i Borgå och i andra östnyländs­ka församling­ar har vi fattat beslut om att kyrkorna står till alla medlemmars förfogande för jämlik användning i fråga om förrättnin­gar och familjefes­ter. Det är förstås inte riktigt samma sak som att säga att vi börjar viga samkönade par, säger kyrkoherde och domprost Mats Lindgård.

I praktiken har beslutet ändå inte lett till stora förändring­ar. Vad gäller vigslar av samkönade par i Borgås kyrkor har det inte kommit några fall till Lindgårds kännedom. Inte heller på pastorskan­sliet har man uppgifter om vigslar av samkönade.

Svår fråga som delar kyrkan

Ifall frågan om vigsel kommer att tas upp till diskussion på nytt eller om det gamla beslutet kan revideras, kan Lindgård inte ta ställning till.

– Det här är en fråga som delar beslutsfat­tarna inom kyrkan. Vi har alltså inte godkänt ett sådant formulär vid kyrkomötet som skulle tillåta vigsel av samkönade par.

De som förrättar sådana vigslar idkar alltså civil olydnad.

– Vi är många som hoppas att det ska bli möjligt att med laglig rätt viga samkönade par i framtiden, säger Lindgård och uppger att han hör till den skaran.

I det stora hela delar denna fråga församling­smedlemmar­na på samma vis som den delar beslutsfat­tarna. Vissa vill se en jämlik behandling i denna fråga medan andra inte vill se det. Lindgård säger att det inte förts någon stor debatt om frågan i Borgå svenska domkyrkofö­rsamling.

Borgå domkyrka populär vigselkyrk­a

Borgå domkyrka är en av Finlands mest populära vigselkyrk­or och vigseltide­rna bokas långt i förväg.

På pastorskan­sliet i Borgå uppger man att det finns en del lediga vigseltide­r kvar att boka i sommar.

– Det finns lediga tider på lördagar klockan 18 och någon enstaka klockan 17, säger byråsekret­erare Gunilla Mansner.

Högsäsonge­n för kyrkovigsl­ar är juni, juli och augusti.

❞ Det är förstås inte riktigt samma sak som att säga att vi börjar viga samkönade par.

I hur god tid ska man då vara ute med att boka vigsel i domkyrkan?

– En församling­smedlem har rätt att boka tid två år i förväg, så om man vill ha en viss dag och tid så kan man göra det i så god tid.

Mats Lindgård Kyrkoherde och domprost

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ I veckan beslöt Vasa svenska församling att man börjar viga samkönade par i kyrkan. Det här har varit möjligt i Borgå svenska domkyrkofö­rsamling sedan i fjol.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ I veckan beslöt Vasa svenska församling att man börjar viga samkönade par i kyrkan. Det här har varit möjligt i Borgå svenska domkyrkofö­rsamling sedan i fjol.
 ?? ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland