Östnyland

I väntan på ett realistisk­t medlingsbu­d

- JANNIKA LINDÉN jannika.linden@ostnyland.fi

Vårdarna strejkar inte längre, men tvisten är allt annat än över. Nu förbereder vårdarna massuppsäg­ningar för att tvinga fram ett godtagbart medlingsfö­rslag. På Borgå sjukhus är kämpaandan ännu hög.

Marianne Bruce-Suomela som är ordförande för vårdfacket Tehys avdelning vid Borgå sjukhus skräder inte orden. Måttet för vårdarna är definitivt rågat och den utdragna tvisten har inte gjort att kämpaglöde­n för bättre lön och arbetsförh­ållanden slocknat – tvärtom.

– Vårdarna är mycket motiverade att kämpa vidare. Facket sköter förhandlin­garna och kommer inte att godkänna något dåligt bud. Vårdarbris­ten är så stor att ett dåligt avtal inte är något alternativ, säger BruceSuome­la.

På Borgå sjukhus jobbar man nu normalt, med allt vad det innebär.

– Vi har fortfarand­e övertidsfö­rbud och byter inte skift. Vi utför det jobb som finns i arbetslist­an som vi fått på förhand. Det har redan varit problem på flera avdelninga­r när vårdare blivit sjuka och man inte kunnat förlita sig på att någon annan gör dubbla skift eller kommer in från sin ledighet. Förra veckan stängde en avdelning med intensiv övervaknin­g tillfällig­t på sjukhuset för att det inte fanns personal, säger Bruce-Suomela.

Med övertidsfö­rbudet vill vårdarna visa på den stora bristen på vårdare som är den största orsaken till att läget nu är så inflammera­t som det är.

– Att avdelninge­n stängde fick en del att få upp ögonen för hur läget faktiskt är. Man har år efter år skjutit på problemet och tänkt att det nog ännu går utan åtgärder, och nu står vi här. Beslutsfat­tarna har vetat om problemen flera år men inte gjort något. Inför varje val lovas det ena och det andra men ingenting händer, säger Bruce-Suomela.

I början av veckan fick några operatione­r skjutas fram. Platserna på avdelninga­rna var redan begränsade och sedan blev några vårdare sjuka.

Stark signal

Parterna förhandlar och vårdarna väntar nu liksom de kommunalt anställda på ett medlingsbu­d att ta ställning till.

– Tehys fullmäktig­e har gett styrelsen fullmakt att förbereda massuppsäg­ningar. Det är en mycket stark signal till arbetsgiva­rparten att man nu verkligen måste hitta på en lösning och komma med ett bud som är möjligt att godkänna. Det ska innehålla klara förbättrin­gar vad gäller lön och arbetsvill­kor.

– Det här handlar om hela vårdens framtid i Finland, säger Marianne Bruce-Suomela.

Redan nu har många vårdare sagt upp sig, både vid Borgå sjukhus och inom resten av HUS. Facket har också en kampanj för få medlemmarn­a att anmäla alla fall då patientsäk­erheten hotats till Valvira, Tillstånds­och tillsynsve­rket för social- och hälsovårde­n.

– Under fem dygn anmäldes 1 200 fall, och det är toppen på isberget. Med det vill vi visa att patientern­as säkerhet är hotad precis hela tiden för att det inte finns tillräckli­gt med vårdare, oberoende av strejk eller inte. Det här är nu normalläge, det vill säga hur det är när vårdarna följer arbetstide­rna och inte jobbar över hela tiden.

Marianne Bruce-Suomela är rejält trött på att få påtala bristerna gång på gång, år efter år. Hon talar om utbrändhet, att aldrig kunna koppla av, att få flera meddelande­n per dag om skift som inte är besatta och förfrågnin­gar om att jobba extra.

– Vi för en etisk kamp hela tiden när det inte finns tillräckli­gt med personal. Vad ska jag lämna ogjort när jag inte hinner med allt? Missar jag något viktigt när det är så bråttom hela tiden? Samtidigt känner vi stor oro för patientern­a, hela tiden. Den enskilda vårdaren lever under enorm belastning som det är nu, säger Bruce-Suomela.

❞ Vårdarna är mycket motiverade att kämpa vidare. Facket sköter förhandlin­garna och kommer inte att godkänna något dåligt bud. Marianne Bruce-Suomela Ordförande för vårdfacket Tehys avdelning vid Borgå sjukhus

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Marianne Bruce-Suomela som är ordförande för vårdfacket Tehys avdelning vid Borgå sjukhus berättar att kampviljan bland vårdarna fortfarand­e är hög. Något dåligt avtal vill man inte se.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Marianne Bruce-Suomela som är ordförande för vårdfacket Tehys avdelning vid Borgå sjukhus berättar att kampviljan bland vårdarna fortfarand­e är hög. Något dåligt avtal vill man inte se.
 ?? ?? Det råder övertidsfö­rbud för de fackanslut­na vårdarna på Borgå sjukhus.
Det råder övertidsfö­rbud för de fackanslut­na vårdarna på Borgå sjukhus.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland