Östnyland

Polisen misstänker att det finns fler offer i Lovisafall­et

- ANNA SVARTSTRÖM

Mannen och kvinnan i Lovisa som har dömts för grova sexualbrot­t mot barn misstänks ha fler offer. Åtal hade redan väckts också gällande de fallen, men polisen gör nu tilläggsut­redningar innan ärendet kan tas upp i rätten.

I torsdags föll domen i Östra Nylands tingsrätt. En 58-årig kvinna och en 42-årig man från Lovisa dömdes till åtta respektive tio års fängelse för sexualbrot­t mot ett litet barn, bland annat grov våldtäkt mot barn och grovt sexuellt utnyttjand­e av barn.

Barnet var enligt rätten i lekåldern när de första brotten inträffade och gick i lågstadiet när de sista skedde. Brotten ska i huvudsak ha skett mellan maj 2018 och januari 2021, men en del av dem redan 2015.

Enligt Ilta-Sanomat misstänks mannen och kvinnan för ytterligar­e brott. Distriktså­klagaren Satu Mäki bekräftar uppgiftern­a för HBL. Offren är två.

Åtal väcktes redan också i dessa fall – samtidigt som med det fall där domen gavs i torsdags – men enligt Mäki framkom behov av mer utredninga­r. Polisen har därför fortsatt förundersö­kningen. Mäki vill inte säga något mer om orsaken till att förundersö­kningen har återupptag­its eller på vems initiativ det har skett.

Det är ännu inte klart när åtal kan väckas eller fallet behandlas i tingsrätte­n. Enligt henne kan det gå till hösten eller längre än så.

– Förundersö­kningen är ännu inte klar, säger Satu Mäki.

Torsdagens dom har inte vunnit laga kraft och kan ännu överklagas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland