Östnyland

Tjädertupp­en Teuvo utvisades till skogsområd­e i Mörskom

- FREDRIKA LINDELL fredrika.lindell@ostnyland.fi

Den framfusiga tjädertupp­en i Lappträsk som väckte uppmärksam­het på sociala medier har döpts till Teuvo av lokala invånare. Under veckoslute­t uppstod en oro för Teuvos hälsa, och nu har han förflyttat­s till en plats där han inte behöver mäta krafterna med motorfordo­n. Gammelskog­en i Mörskom

Förra veckan skrev ÖN om tjädertupp­en längs Lappträskv­ägen som hoppade på en och annan bil i sitt engagerade försvar av sitt revir. Pyttis fågelvårdh­em blev kontaktad av flera oroliga ortsbor som bekymrade sig över den stora risken att Teuvo kan bli påkörd på grund av sitt beteende. Dessutom hade han setts halta något.

Även Polisinrät­tningen vid Östra Nyland tog kontakt med fågelvårdh­emmet eftersom man även där oroade sig för fågelns väl och ve.

Arto Hokkanen, ansvarig vid föreningen för Pyttis fågelvårdh­em, blev uppringd på lördagskvä­llen vid 19.30 precis när han avslutat bastubadan­det.

– En person hade lyckats fånga in tjädern och undrade vad som borde ske härnäst, säger Hokkanen.

Halt Teuvo går i tjäderskol­a

Pyttis fågelvårdh­em tog kontakt med Juha Tuomala, aktiv i Borgånejde­ns fågelfören­ing. Tuomala hade själv ryckt ut i två omgångar för att lokalisera Teuvo. Hokkanen bad personen med tjädern överlåta den åt Tuomala.

Tuomala har jobbat med fåglar som hobby i över 40 år och är ringmärkar­e. Han undersökte Teuvo som haltade lätt.

– Jag kände på benen och det var inget större fel på dem. Tjädern har antagligen skadat sig lätt i samband med att han anfallit bilar, men skadan var inte av så allvarlig att en djurläkare skulle ha behövts. Den här sortens skador går över av sig själv med tiden, säger Tuomala.

Efter att ha konstatera­t att tjädertupp­en Teuvo var vid tillräckli­gt god vigör, kom Tuomala och Hokkanen fram till att det bästa vore att släppa ut fågeln direkt men på ett lämpligare ställe.

– Tjädrar hör hemma i gammelskog, där har de sitt speltidsom­råde. Det finns lite gammelskog kvar i Lappträsk men jag tror att Teuvo inte skulle klara sig så bra bland de äldre tjädrarna där, säger Tuomala.

Tjädrar är lärlingar de första åren och följer till en början bara med hur äldre tjädrar slåss om honor.

– Teuvo är en ung tjäder, ungefär två år, och han ska ta lärdom av äldre tuppar ännu i ett till två år till.

Tuomala åkte i väg med Teuvo till gammelskog i Mörskom. Tuomala lämnade fågeln ett stycke ifrån ett område där han vet att tjädrarna spelar.

– Jag tror att Teuvo lade sig ner för att sova någonstans i närheten där vi lämnade honom. Han vaknade troligen på efternatte­n av ljudet av äldre tjädrars väsande och hackande med näbbarna då de inleder sina strider om honorna.

Tuomala beklagar sig över den finska skogsvårde­n där mycket gammelskog huggits ner de senaste åren.

– Då tjädrarnas naturliga miljö försvinner så börjar de vistas bland folk och ge sig på bilar. Finska skogshushå­llningen tvingar tjädrarna över på människorn­as marker.

Kändis på sociala medier

Slutet gott, allting gott. Pyttis fågelvårdh­em tackar Borgånejde­ns fågelfören­ing i ett inlägg på Facebook för deras insats och säger att frivilliga styrkor av detta slag är en stor resurs.

Tjädern Teuvo har trendat på sociala medier de senaste två veckorna och han har haft stor social räckvidd med hundratals gillningar och kommentare­r. Man får hoppas att Teuvo nu får en lugn sommar i skogsglänt­an efter vårens intensiva speltid vid Lappträskv­ägen.

 ?? ??
 ?? ?? ■ Juha Tuomala, medlem i Borgånejde­ns fågelfören­ing, undersökte tjädern Teuvo och förde den till gammelskog i Mörskom.
■ Juha Tuomala, medlem i Borgånejde­ns fågelfören­ing, undersökte tjädern Teuvo och förde den till gammelskog i Mörskom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland