Östnyland

Hemgjord bomb hittad vid matställe

- ADAM STEFÁNSSON HÖGNÄS

På tisdagseft­ermiddagen hittades en hemgjord bomb vid grillen Herkkules i Borgå.

En helt vanlig dag, men ändå inte riktigt. Så skulle man enligt Tiina Söderholm kunna beskriva arbetsdage­n på Herkkules vid motorvägen i Borgå på tisdagen.

– Tre kunder som jobbar inom sprängämne­sbranschen stod och rökte ute på bakgården. De såg några kablar som kom ur en omtejpad mekanism. Då visste de att det de såg var någon typ av hemmagjord bomb, säger hon.

Kunderna tillkallad­e polisen som i sin tur tillkallad­e en bombenhet från Vanda. Kunderna hade rätt, det var en hemgjord bomb med ungefär 260 gram sprängämne i.

– Polisen kunde inte säga varifrån bomben kom eller hur länge den legat där. Men att det var en slump att den hamnat på vår bakgård kunde de konstatera att det inte var.

Hur kändes det när bombenhete­n detonerade sprängladd­ningen?

– Det var högljutt! All personal och alla besökare fick hålla sig inomhus eller i sina bilar. Alla förväntade sig att det skulle vara en lite smäll, men den var så kraftig att den hördes till restaurang­en på andra sidan motorvägen. Vi kände den, hela byggnaden skakade, säger Söderholm.

Söderholm tar händelsen med ett förvånansv­ärt lugn – det gjorde också kunderna, menar hon.

– De flesta av de kunder som var på plats då jobbar inom väldigt "manliga" branscher. En av våra kunder hade till och med själv hittad en sprängladd­ning en gång när han jobbade med grävskopan.

Till henne ska polisen ha sagt att de hittar sprängladd­ningar varje vecka. De flesta är dock från vinterkrig­et, så en hemgjord bomb är mer sällsynt, säger Söderholm.

– Jag hoppas bara att det inte handlar om en dålig recension.

Tidningen Itäväylä var först med att rapportera om saken.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Polisen tillkallad­e en bombenhet som detonerade bomben.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Polisen tillkallad­e en bombenhet som detonerade bomben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland