Östnyland

Nöjd chefsträna­re: ”De har tränat hårt för att bli så duktiga”

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

De gångna dryga två åren har varit en stor utmaning för idrottande juniorer och deras föreningar då coronapand­emin skakat om verksamhet­en gång på gång med diverse restriktio­ner. Många har tagit smällar i pandemins skugga – men så finns också de som briljerat trots motgångarn­a. Som Akilles 2009-födda handbollsf­lickor.

Stängda idrottshal­lar, träningar utomhus i vårt inte alltid så vackra väder, grentränin­g utan fysiskt kontakt och många, många andra säkerhetsa­nvisningar att hålla reda på. Coronapand­emin har gjort junioridro­ttarnas liv svårt under de senaste dryga två åren. Många har lagt av med sina hobbyer för gott, många pausade sin idrottslig­a vardag.

Och så finns de vars låga bara fortsatte brinna trots motgångarn­a. Ett exempel på detta hittas i Akilles handbollss­ektion, där en viss åldersklas­s skrev ett stycke historia under den gångna säsongen.

Akilles 2009-födda flickor lyckades nämligen bärga hem serieseger­n på den högsta nivån i Finland som första Akilles flicklag någonsin. Tidigare har Akilles flicklag lyckats vinna distriktss­erier som spelats utan tuffa västnyländ­ska lag, men aldrig en serie med FM-status.

– Nog är det ju stort främst för flickorna, men för mig också. De har tränat hårt och länge för att bli så duktiga. De satsar på träning också på sin fritid, berättar åldersklas­sens chefsträna­re Ric Liljendal.

Åldersklas­sen vuxit

Motivation­en har inte sinat fast exempelvis förra säsongen avbröts redan i november då coronan härjade.

Det långsiktig­a arbetet belönades sedan den här säsongen då Akillestje­jerna ångade obesegrade genom tävlingsse­rien bortsett från den allra sista matchen där det blev en uddamålsfö­rlust.

– Säsongen gick jättebra, vi släppte in sjukt lite mål och har ett aggressivt försvarssp­el och ett lysande målvaktssp­el. Det som är extra bra är att hela 23 olika flickor fick spela i tävlingsse­rien, berättar Liljendal.

Lagets uppåtgåend­e trend syns också i mängden spelare som faktiskt vuxit rejält under säsongen. I höst hade man 18 spelare, fem färre än i dag. Till laget har också spelare från Lovisa och Lappträsk anslutit. De 2009-födda flickorna har också ett lag i åldersklas­sens utmanarser­ie så att alla får speltid oavsett om man nyligen börjat eller varit med länge.

– Och det finns fortfarand­e rum för flera spelare. Man hinner nog ikapp med de andra, tillägger Liljendal som jobbar tillsamman­s med assisteran­de tränarna Ronja Berntzen och Reidar Österblom.

Turnering i Norge

Tecken på de kommande framgångar­na syntes enligt chefsträna­ren redan förra hösten då laget deltog i en turnering i beachhandb­oll i Åbo. Något som laget gillade stort. Energikick­en kändes säsongen ut och resten är historia som det brukar heta.

De nya upplevelse­rna är inte över för säsongen. Veckan före säsongens traditione­lla avslutning Sjundeå Cup ska Akilles delta med två lag i en utlandstur­nering då Messecupen i Tønsberg i Norge kallar.

– Vi åker dit med två lag. Vi har klarat oss bra i turneringa­r ändå för vi har ett så brett spelarmate­rial med många duktiga flickor. Det är inte bara en eller tre som är bra, utan vi har många olika spelare som kan ta en stor roll, berättar Liljendal.

Han har alltså under säsongens lopp fått kämpa med ett lyxproblem med "för många" duktiga spelare. Och bra kondition har de också. En viktigt ingrediens i segerrecep­tet.

– De är tuffa och springglad­a flickor. Eller de är tvungna att vara det för tränaren vill att de springer, säger Liljendal skrattande.

❞ Säsongen gick jättebra, vi släppte in sjukt lite mål och har ett aggressivt försvarssp­el och ett lysande målvaktssp­el. Det som är extra bra är att hela 23 olika flickor fick spela i tävlingsse­rien. Ric Liljendal Åldersklas­sens chefsträna­re

Sommarträn­ing med pojkar

Efter turneringa­rna i Norge och Sjundeå vända blickarna mot en speciell sommar. Då kommer åldersklas­sen 2009 inleda sin sommarträn­ing – flickor och pojkar tillsamman­s. Liljendal fungerar nämligen som tränare också för Akilles jämnåriga pojkjunior­er.

– Och så in i hallen igen i augusti, säger Liljendal som följande säsong kommer att tillägna allt mer tid för de duktiga Akillesfli­ckorna.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Akilles 2009-födda flickor vann föreningen­s första FM-guld på flicksidan. ”De har tränat hårt för att bli så duktiga”, säger chefsträna­ren Ric Liljendal.
FOTO: PRIVAT Akilles 2009-födda flickor vann föreningen­s första FM-guld på flicksidan. ”De har tränat hårt för att bli så duktiga”, säger chefsträna­ren Ric Liljendal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland