Östnyland

Turakka Purhonens stadsskild­ringar i akvarell får tiden att stanna upp

Just nu pågår konstutstä­llningen Borgåmålni­ngar av Kalle Turakka Purhonen i Gamla Kaplansgår­den. – Jag har målat ställen där jag tänkt tanken att det här är så Borgå, säger konstnären.

- FREDRIKA LINDELL fredrika.lindell@ostnyland.fi

Kalle Turakka Purhonen är född och uppvuxen i Borgå, men sen blev det tjugo år i Helsingfor­s. I dag är han igen en glad Borgåbo för sjätte året. Sedan våren år 2020 och fram till våren i år har han målet ungefär 50 akvareller med motiv från olika ställen i Borgå.

– Jag har målat ställen som anknyter till viktiga platser för mig, till exempel mitt gamla högstadium, eller ställen som härrör sig till något minne, till exempel det hus där min pappa hade sitt kontor. Jag har också målat ställen där jag tänkte tanken "det här är så Borgå", som till exempel Nimbushuse­t eller torget, säger Turakka Purhonen.

Turakka Purhonen berättar att då något ställe tilltalar honom så slår han sig ner med pall och sin pilkarväsk­a där han har sitt målarmater­ial. Ofta är målningen inte större än att den ryms i famnen.

– Det syns på målningarn­a om jag haft bråttom på grund av vädret. Vissa teckningar har mycket detaljer och ljus, andra teckningar är som grövre skisser då jag målat ute i snöfall. Det är mer utmanande att måla på vintern.

Konstnären säger att i minusgrade­r måste han blanda färgerna i hett vatten och ha i lite alkohol. Kölden får dessutom fingrarna att stelna så han har fått raska på i de stunderna. Snöplogarn­a bidrog också med att omforma landskapen dagligen vintertid, så han fick vara kvick i förevigand­et av dem.

Purakka Turhonen ställer sig vid en av de tidigaste målningarn­a som föreställe­r den trafikerad­e korsningen mellan Mannerheim­gatan och Runebergsg­atan.

– Den här tog flera dagar att få färdig. Här ser man mycket detaljer och många olika färger. Ljuset här är tidstypisk­t för årstiden. Vissa målningar har jag jobbat med i till och med två veckor.

Litet samhälle förtjusar

Turakka Puronen har också målat stadsvyer då han bodde i Helsingfor­s. Då skapade han dem i huvudsak med tusch och konstverke­n var svartvita.

– Visserlige­n stannade folk och talade med mig också då jag satt och målade i Helsingfor­s, men här i Borgå blir man bekant med folk. Förbipasse­rande kommer flera gånger och talar med en och följer med vad man gör.

Turakka Puronen har även lagt upp bilder på sina verk i olika Borgågrupp­er på Facebook och genom det har han blivit bekant för Borgåborna.

Färgernas ambassadör

Juha Turakka Puronen gillar färger och använder sig frikostigt av dem i sin konst.

– Man kunde tro att april är en ganska karg och grå månad men om man tittar noga så ser man en massa färger, säger han och tittar ut genom fönstret. Himlen är så vackert blå, tillägger han och skådar uppåt.

Konstnären själv är klädd i en neongul tröja dagen till ära och brukar ofta även ses i stadsbilde­n i neonkläder.

– Jag tycker om färgstarka kläder och kläder som man syns i.

Vad gäller målningarn­a hoppas han att de som kommer för att se utställnin­gen ska få en chans att stanna upp en stund.

– Jag hoppas att folk kan sakta farten för en stund då de kommer hit och stilla sig inför målningarn­a. Jag vill att de får en chans att begrunda ett ställe i Borgå som de kanske inte annars hade upptäckt.

 ?? ??
 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? ■ Borgåkonst­nären Kalle Turakka Purhonen tycker om att använda färg i sina målningar och att klä sig färggrant.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ■ Borgåkonst­nären Kalle Turakka Purhonen tycker om att använda färg i sina målningar och att klä sig färggrant.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland