Östnyland

Kyligt valborgsfi­rande att vänta

- JANNIKA LINDÉN

Efter en paus på några år på grund av pandemin kan man fira vårens ankomst tillsamman­s med släkt och vänner som förr. I alla fall nästan – kommunerna firar Valborg och första maj i mindre skala än före pandemin. I Borgå blir det ändå både parad och efterlängt­ad konsert vid nationalsk­aldens staty.

Den traditione­lla första maj-marschen är tillbaka efter pandeminpa­usen, och Mirja Suhonen från Borgå socialdemo­krater är mer än glad över att det nu igen är möjligt at fira in våren på traditions­enligt vis.

– Folk har saknat traditione­llt första maj-firande. Att marschera och demonstrer­a fredligt har också blivit mer i ropet nu, det är ett starkt budskap om att folk tycker det är viktigt att visa sin åsikt, säger hon.

Första maj-marschen startar bakom stadshuset klockan 12.30 och paraden går sedan till stadsparke­n. I parken blir det tal och annat program.

– Vi har två riktigt intressant­a talare i år. Det är riksdagsle­damöterna Erkki Tuomioja och Jussi Saramo och de kommer att beröra ämnen som verkligen engagerar i dag, som kriget i Ukraina, Nato och olika säkerhetsa­spekter. Också det nya välfärdsom­rådet berörs, lovar Mirja Suhonen.

Marschen går till takterna av hornmusik och musiken fortsätter under parkfesten. En trolleriko­nstnär underhålle­r barnen.

Mirja Suhonen hoppas att folk nu vågar komma för att fira in våren, efter ett par år av försiktigh­et på grund av viruset. Arrangörer för första maj-marschen är socialdemo­kraterna och vänsterpar­tiet i

Borgå i samarbete med fackavdeln­ingarna.

I år blir det också vårsång i Runebergse­splanaden med Runebergsk­ören BSB klockan 13.

Torg i Lovisa

På valborgsmä­ssoafton på lördag är Lovisa torg öppet klockan 7–13. På första maj håller torget öppet 10–14 och det bjuds på program dagen för att fira in våren.

Sånggruppe­n Ruotsinpyh­tään työväen mieslaulaj­at uppträder klockan 10 och manskören Fridolins sångare återupptar en gammal tradition då de sjunger på torget klockan 12. Läckergomm­ar får njuta av plättar, korv, mjöd och munkar. Det finns också något extra för barnen – de kan prova på ponnyridni­ng i Ankarparke­n mellan klockan 10 och 12.

 ?? FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG ?? Mirja Suhonen hoppas att många vill delta i det traditione­lla första maj-firandet i år.
FOTO: ARKIV/KRISTOFFER ÅBERG Mirja Suhonen hoppas att många vill delta i det traditione­lla första maj-firandet i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland