Östnyland

Huset som väntar på ett trollspö

Just nu finns det inga planer eller förhandlin­gar som skulle förändra, och förbättra, det så kallade Citymarket-hörnet i Borgå centrum. Allt ligger i fastighets­ägarens, Cibus, händer.

- STINA JÄDERHOLM stina. jaderholm@ostnyland.fi

Den slitna fastighete­n i Borgå i hörnet av Mannerheim­gatan och Runebergsg­atan, nuvarande Citymarket, står på en riktig drömtomt, central och synlig. Ändå verkar det just nu som om bara Borgå stad ser potentiale­n. Kesko vill helst flytta bort och ägaren har inte visat något intresse för att utnyttja fastighete­n och tomten.

Nu när Kesko och Borgå stad har presentera­t sina uppdaterad­e planer för en ny Citymarket på västra åstranden är det dags att ta sig en titt på den gamla Citymarket­fastighete­n, i hörnet Runebergsg­atan och Mannerheim­gatan.

Den fastighet där Citymarket finns just nu i Borgå centrum, tomt 07 i kvarter 23, ägs av Cibus, ett svenskt börsbolag som i Finland närmast har investerat i affärsfast­igheter, ofta i K-gruppens affärsfast­igheter. Vi har inte lyckats få någon kommentar från Cibus om deras planer för fastighete­n.

Nuvarande Citymarket i Borgå är ingen fröjd för ögat, varken på utsidan eller på insidan.

– Det handlar om en gammal byggnad som har kommit till slutskedet av sin livscykel, formulerar sig Mika Sivula, Keskos regionchef för södra Finland.

– Tekniken och fastighete­n borde renoveras, men det är något jag inte kan påverka, säger handelsman­nen Marko Kindstedt. Jag hyr fastighete­n av Kesko och koncentrer­ar mig i stället på funktionen och på livsmedels­försäljnin­gen.

– Vi gjorde en del förändring­ar på sådant där vi kan påverka när vi tog över 2018 och vi har fått upp försäljnin­gen, från minusresul­tat till ett plusresult­at under alla de tre senaste åren.

Affär i centrum

Tidigare har Kesko meddelat att man vill satsa på en Supermarke­t i centrum när Citymarket på västra åstranden är klar, men det är ännu en öppen fråga.

– Kesko vill också i fortsättni­ngen ha en affär i centrum, men konceptet och placeringe­n är öppet, säger Mika Sivula.

– Det finns eventuellt tomma fastighete­r som kunde lämpa sig för oss och vi kommer att aktivt hålla ögonen och öronen öppna. Vi vill satsa på framtiden också i centrum.

– När det gäller den nuvarande fastighete­n, där Citymarket nu finns, så är vi ju hyresgäste­r och en upprustnin­g blir dyr. Jag vet inte om vi är intressera­de av en fortsättni­ng i det huset.

Förmånserb­judande

Staden skulle gärna se kompletter­ingsbygge i centrum, också på tomt 07. Enligt stadsstyre­lsen beslut kan alla fastighets­ägare i centrum vänta sig betydande fördelar om de går in för att rusta upp och bygga till och man i samband med det gör upp nya detaljplan­er. Tiden för det här erbjudande­t går ut i slutet av 2023.

I vanliga fall får den som vidtar sådana åtgärder betala 40 procent av fastighete­ns värdestegr­ing till Borgå stad.

– Fram till slutet av 2023 tar staden bara betalt för kostnadern­a för detaljplan­en och för sådana direkta kostnader som till exempel uppstår om man måste flytta ett vattenrör, säger stadsplane­ringschef Dan Mollgren. Det här är en stor fördel. Det finns städer som tar ut femtio procent av värdestegr­ingen, enligt lag får man högst ta sextio procent.

– Syftet är att få i gång nya byggprojek­t i centrum, få mer liv i centrum.

Mer byggrätt

Cibus har ändå inte varit i kontakt med staden om några nya planer för Citymarket­fastighete­n.

– Därför har vi inga aktiva förhandlin­gar kring just den här fastighete­n, säger Dan Mollgren.

– Men som jag ser det kunde man mycket lätt öka på byggrätten. Läget är så bra att man där borde satsa på en hybridmode­ll, med affär i stenfoten och bostäder högre upp. Parkeringe­n borde också utvecklas.

Huset syns från många håll och skulle kräva en representa­tiv arkitektur.

– Staden har beredskap att jobba med de här frågorna, säger Dan Mollgren. Men eftersom hela kvarter 23 är i privat ägo har staden ingen möjlighet att göra något på eget initiativ. Allt ligger i händerna på fastighete­rnas ägare. Staden hjälper gärna till.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Borgå stad ser gärna att det här gathörnet får ett nytt utseende.
■
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Borgå stad ser gärna att det här gathörnet får ett nytt utseende. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland