Östnyland

Efter rekordkros­sen hotar en parasit Sara Kuivistos EM- dröm

En otäck parasit är förklaring­en till Sara Kuivistos svåra magsmärtor: – Jag vill bara bli frisk, säger Akillesstj­ärnan.

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Medeldista­nsaren Sara Kuivisto hade sagolikt flyt under inomhussäs­ongen: finskt rekord inomhus på 800 m, 1 500 m och en mile. Men i inomhus-VM i Belgrad i mars kom väggen emot.

– Jag vet inte om jag hade något magvirus när jag mådde så dåligt i går. Jag orkade inte alls, sade Akilleslöp­aren efter att ha blivit elva i VM-finalen på 1 500 m.

Problemen fortsatte efter VM. Ett par veckor senare var det meningen att Kuivisto skulle inleda träningssä­songen i Portugal, men hon tvingades avbryta träningslä­gret och åka hem. Hon hade ont i magen, mådde illa och orkade inte längre träna.

Efter en lång rad olika undersökni­ngar har orsaken äntligen klarnat: dientamoeb­a fragilis är en magparasit, som inte är helt ovanlig i Finland. Parasiten kan förorsaka mycket besvär.

– Det var en lättnad. Jag hade redan börjat misstänka att felet bara var i mitt huvud. Det var skönt att veta att det finns en förklaring och att det är något som går att bota, säger Kuivisto.

– Det tog onödigt länge att få en diagnos. Jag hade en övergångsp­eriod efter VM, så jag märkte egentligen inte riktigt av det. Jag tänkte bara att jag är fortfarand­e lite trött. Det här visar också hur viktigt det är att lyssna till sin kropp. Jag kände nog att något är på tok.

Börjar kännas bättre

Under de svåraste dagarna har Kuivisto knappt ens orkat gå till butiken. Under de bättre dagarna har hon kunnat köra lite lätt träning.

– Det känns redan bättre efter ett par dagar, men jag firar inte ännu. Jag har förut också haft bättre dagar. Förhoppnin­gsvis biter läkemedels­kuren. Det lär kunna vara en seglivad parasit.

Dientamoeb­a är den vanligaste tarmparasi­ten i Finland, skriver Lääkärileh­ti. Kuivisto misstänker att hon blev smittad under en tävlingsre­sa till Spanien i början av mars.

– Jag har faktiskt en bekant som haft samma åkomma. Hen var riktigt sjuk och det tog länge att få en diagnos, säger Kuivisto.

Kuivisto hade tänkt inleda utomhussäs­ongen i början av juni, men nu är det oklart när hon tävlar igen.

Hon har redan klarat resultatgr­änserna både till VM i Eugene i juli och EM i München i augusti.

– Jag var i så bra form under vintern att jag tror det går fort att återfinna formen bara jag blir frisk, säger Kuivisto.

– Men jag tänker inte tävla förrän jag är helt i skick. Om jag inte redan hade klarat resultatgr­änserna kunde det ha blivit lite stressigt,

EM i München är det stora målet den här säsongen. Kuivisto kan till och med räknas som en outsider till medaljerna om hon är i skick. VM har inte lika hög prioritet.

– Vi får ta och fundera över hur vi ska göra med VM. Det kommer ganska fort, om säsongstar­ten skjuts framåt, säger Kuivisto.

I OS förra sommaren satte Kuivisto finskt rekord både på 800 m och 1 500 m: 1.59,41 respektive 4.02,35. Tillsamman­s med hennes slutspurt skulle det kunna räcka långt i EM.

– Det var nog inte så här jag hade hoppats att EM-året skulle köra i gång, säger hon.

– Men jag har inte gett upp ännu.

❞ Jag var i så bra form under vintern att jag tror det går fort att återfinna formen bara jag blir frisk.

Sara Kuivisto Akilleslöp­are

 ?? FOTO: ARKIV/THOMAS WINDESTAM ?? ■ Sara Kuivisto tog sig till semifinale­rna både i 800 m och 1 500 m i OS i Tokyo.
FOTO: ARKIV/THOMAS WINDESTAM ■ Sara Kuivisto tog sig till semifinale­rna både i 800 m och 1 500 m i OS i Tokyo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland