Östnyland

Poäng i premiären trots jobbig säsongsupp­laddning

Flera frågetecke­n svävar runt serienykom­lingen FC Futura då skadebekym­mer och utdraget lagbygge präglat säsongsupp­takten. Därför kan 2–2 i säsongspre­miären borta mot PKKU ses som en moralisk seger.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ostnyland.fi

FC Futura spelar på landets tredjehögs­ta nivå för första gången sedan 2016. Rollen som nykomling är alltid krävande, men ännu svårare är utgångsläg­et om förberedel­serna inför seriestart­en kantats av diverse utmaningar och motgångar.

– Rakt ut sagt så har lagbygget dragit ut på tiden och vi håller fortfarand­e på med det. Just nu har vi råd med exakt noll skador. Vi har redan en liten kris på gång på vi har ett par grabbar som inte är i spelskick, säger FC Futuras chefsträna­re Robert Nuccio.

Spelarkaru­sellen har snurrat med extra hård fart sedan uppflyttni­ngsfesten i höst. Dels har några gamla, bekanta profiler som Petri Lampinen och Dan Majander lagt av, dels handlar det om att rusta upp med kvalitetss­pelare för en säsong på en ny serienivå.

– Ett par väldigt viktiga spelare har slutat. Det är stora avbräck. Dessutom har vi ett par, tre killar i armén just nu. Det är inte lätt att bygga ett lag men om allt går bra så får vi ett lag som kan konkurrera, säger italienare­n.

Oavgjort i premiären

Futura spelade sin säsongspre­miär i Tvåan på valborgsmä­ssoafton borta mot PK Keski-Uusimaa (PKKU). Poängsaldo­t öppnades direkt då slutsiffro­rna blev 2–2 (1–0) i Kervo.

PKKU inledde målskyttet på til�läggstid i första halvlek men Futura kom igen efter paus och kvitterade genom Demba Camara då en timme spelats. PKKU grep ett tag om ledningen och seriepoäng­en åtta minuter senare – men Futura lyckades åter utjämna matchen. Richard Tiberis fullträff i 88:e spelminute­n frälste Borgålaget.

Futuras hemmapremi­är mot Kotkalaget PeKa står på schemat på mors dag (8 maj) klockan 18.30.

Duktiga men oerfarna juniorer

Under vintersäso­ngen deltog Futuraherr­arna i Winterliga­n. Saldot på de sju matcher som laget spelade mot motståndar­e från division 2 och 3 blev tre segrar, lika många förluster och en oavgjord. Inför säsongssta­rten fick Futura en match på sig i finska cupen. Det blev en nitlott då Futura lottades mot division 1-laget KTP och Borgålaget åkte ut med klara siffror: 0–6.

– I vintern matcher märktes det att vi inte har tillräckli­gt många spelare. Vi hade många matcher där våra juniorer spelade i startelvan. De är duktiga killar, men oerfarna. På den här nivån krävs framför allt erfarenhet, säger Nuccio.

Trivs i bekant organisati­on

Futura slår ur underläge då säsongen kör i gång. Men Nuccio vägrar gömma sig bakom motgångarn­a. Hans lag ska kämpa rakryggat oavsett.

– Jag tänker så här: en match i sänder. Målet är att vinna varje match. Jag accepterar inte att det att vi kommer till en match för att förlora. Jag vill alttid vinna. Varenda match. Punkt slut.

En vinnande attityd och stenhård proffsighe­t kommer att krävas om Futura vill konkurrera och uppfylla sitt mål att också 2023 spela fotboll i Tvåan.

De olyckliga säsongsför­beredelser­na till trots har Nuccio storgillat livet som tränare i Borgå som han återvände till i januari efter en paus på cirka sju år.

– Jag gillar tillvaron – jag har ju varit chefsträna­re här i många år och jag känner människorn­a i organisati­onen bra. De är bra typer. Jag fick ett par andra erbjudande­n men valde Futura eftersom jag haft så bra erfarenhet­er här.

 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? FC Futura har ett intressant lag med många nya ansikten och nygamla ansikten, som exempelvis bildens Kasper Eriksson (till höger).
FOTO: TOMMI WILLBERG FC Futura har ett intressant lag med många nya ansikten och nygamla ansikten, som exempelvis bildens Kasper Eriksson (till höger).
 ?? FOTO: TOMMI WILLBERG ?? ■ Robert Nuccio återvände till Borgå och FC Futura efter en paus på sju år.
FOTO: TOMMI WILLBERG ■ Robert Nuccio återvände till Borgå och FC Futura efter en paus på sju år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland