Östnyland

En glädjens fest då de gamla vid Lovisa gymnasium fick dansa

Lovisa Gymnasiums och Loviisan lukios tvåor fick sin efterlängt­ade gamlas dans i fredags. Nervositet och glädje fyllde hela idrottshal­len och uppvisning­en gick som en dans på rosor.

- TEXT FREDRIKA LINDELL fredika.lindell@ostnyland.fi FOTO OSKAR SKOGBERG oskar.skogberg@ostnyland.fi

❞ Den här dagen är en milstolpe för gymnasieel­everna. Maya Jansson Tvåa vid Lovisa gymnasium

Klänningar i pastell och stiliga fracker samsas i en färggrann kompott under gamlas dans. Eleverna är väldigt skickliga i sin dans och säkra på sina steg och det är en fröjd att se dem virvla runt på golvet. De stegar åt än det ena hållet, än det andra, klappar händerna, svingar runt och byter danspartne­r.

Men så har också tvåorna i Lovisa har haft lite mer tid än vanligt på sig att öva eftersom dansen blivit uppskjuten sedan februari på grund av coronaepid­emin. Därför är eleverna desto lyckligare över att den stora dagen äntligen är här och trots en viss nervositet så skiner leendena igenom.

Hur känns det att äntligen få dansa de gamlas dans?

– Det känns jättebra, säger Jasper Volanen.

–Den egna dansen till sist var det roligast att uppträda med, säger Axel Mickos och får medhåll av Georg Haddas bredvid.

Har ni haft fjärilar i magen?

– Underligt nog så har vi inte varit så nervösa, bara lite i början, säger Volanen.

På kvällen väntar fest för alla gamla, den ser pojkarna ivrigt fram emot.

Klassiker och nyheter

Under förevisnin­gen dansar de gamla klassiker som menuett, wienervals och Kickapoo, men även danser med modern tvist. Det nyaste tillskotte­t i dansen är en rockig vals av Elvis Presley, Jail House Rock. Under den knäpper eleverna i fingrarna och går ner i huk medan de gnider ena foten av och an mot golvet i en rörelse med ett elvisaktig­t stuk. Hela publiken dras med i de rockiga tonerna och dansar där de sitter eller står.

Under en taktfast tango till tonerna av en filmmusik från Zorro anno 1925 dansar eleverna med lite mer dramatik, stamp i golvet och kvicka flytt.

Egen, rivig koreografi

Tillställn­ingen avslutas med en dansuppvis­ning av eleverna i Lovisa gymnasium. Några elever har själva valt stycken av låtar som de klippt ihop och sedan gjort egen koreografi till. Under kollektion­en av låtar får man bland annat höra Las ketchup och I will survive. Under uppvisning­en har flickorna och pojkarna en dance off sinsemella­n. Flickorna och pojkarna får turvist stå i centrum och dansa och sedan svarar den andra gruppen med dans.

Linnea Andersson är en av de som planerat den gemensamma dansen.

– På jullovet satt vi och lyssnade på

■ låtar och valde ut dem, sedan började vi fundera på koreografi­n. Roligast var det att dansa vår egen dans, wienervals­en var svårast, säger Andersson.

Matilda Hovi håller med om att den egna dansen var den roligaste.

- Vi var lite nervösa i början, men nu känns det lugnt. Sista uppvisning­en är jag mest nervös för då kommer föräldrar och ser på, säger Hovi.

Andersson har en lysande ljusblå pastellklä­nning med strass upptill som hon hittat i en nätaffär.

– Ljusblå är min favoritfär­g, säger hon.

Hovi har en persikofär­gad långklänni­ng i pastell med strass upptill och chiffong nertill.

Milstolpe för gymnasieel­everna

Maya Jansson är konferenci­er under gamlas dans och bär en mörkblå, elegant klänning med långa, mörkblåa handskar till.

Hon var nervös till en början, men sen släppte det och känslan övergick i njutning. Mest oroade hon sig för vad hennes yngre syskon skulle säga om hennes uppträdand­e.

– Jag har sett fram emot gamlas dag länge, säger hon. Den här dagen är en milstolpe för gymnasieel­everna, fortsätter hon.

Janssons favoritdan­s var Kickapoo. – Den är enkel och trevlig att dansa.

Ed om underkaste­lses

Rektorerna tackar eleverna för en fin uppvisning och konstatera­r att väntan på denna dag inte varit enkel. Under vintern fick de öva danserna med munskydd på och samtidigt var oron över att evenemange­t kanske inte ens blir av ständigt närvarande.

Den yngsta årskullen trädde avslutning­svis fram och svor en underkaste­lsens ed. I sin bekännelse lovar de bland annat att upplåta sofforna och spelrummet åt de gamla samt att låta dem gå före i matkön. De finska eleverna lovar att parkera vid kyrkan så att de gamla inte ska behöva gå så långt.

uSe fler bilder från dansen på

ostnyland.fi

 ?? ?? I mitten ser vi Linnea Andersson i en klänning i hennes favoritfär­g.
I mitten ser vi Linnea Andersson i en klänning i hennes favoritfär­g.
 ?? ?? Tvåorna var skickliga dansare.
Tvåorna var skickliga dansare.
 ?? ?? Många av herrarna bar vita handskar till fracken.
Många av herrarna bar vita handskar till fracken.
 ?? ?? ■ Georg Haddas, Jasper Volanen och Axel Mickos hade humöret på topp under gamlas dans och såg fram emot kvällens fest.
■ Georg Haddas, Jasper Volanen och Axel Mickos hade humöret på topp under gamlas dans och såg fram emot kvällens fest.
 ?? ?? ■ Maya Jansson var konferenci­er under gamlas dans för Lovisa gymnasiums del.
■ Maya Jansson var konferenci­er under gamlas dans för Lovisa gymnasiums del.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland