Östnyland

FCFJ:s spelare kan få chansen att pröva vingarna på liganivå

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

FCFJ:s damer inleder sin säsong i Damtvåan under veckoslute­t. Nytt för säsongen är ett samarbete med ligalaget NJS – ett ytterligar­e steg i rätt riktning i Borgåfören­ingens satsning på dam- och flickfotbo­llen.

FC Futura Juniorits (FCFJ) damlag inleder en ny säsong på landets tredjehögs­ta nivå på lördag borta mot PEPO i Villmanstr­and. Förväntnin­garna är högt skruvade efter den fantastisk­a förra säsongen då FCFJ till och med kämpade om en plats i Damettan. Samtidigt kommer säsongen att handla mycket om att köra in nya, unga spelare som tar steget upp till representa­tionslaget från B-juniorerna.

– Förväntnin­garna är höga efter fjolåret, men vi måste ta i beaktning att vi lyfter sex-sju tjejer från juniorsida­n och att de spelar i två olika serier, säger damlagets chefsträna­re och FCFJ:s utveckling­schef för damoch flickfotbo­llen, Paulo Pimentel.

– Lagets stomme är mycket liknande som den varit tidigare. Vi har ett snabbt, hungrigt och säkert intressant lag, berättar den brasilians­ka tränaren.

Hemmapubli­ken i Borgå får ett första smakprov på FCFJ årsmodell 2022 lördagen den 14 maj då FC Hertta från Joensuu gästar Centralidr­ottsplanen klockan 16.

Spelarstig till Nationella Ligan

Det stora nya för säsongen 2022 är FCFJ:s banbrytand­e samarbete med Nationella Ligans nykomling NJS. Föreningar­na startade i vintras ett så kallat farmlagssa­marbete som möjliggör en flexibel spelartraf­ik mellan Nurmijärvi och Borgå.

I praktiken betyder det att NJSspelare som behöver mer speltid än vad de får på liganivå kan spela för FCFJ i Damtvåan. Samtidigt kan FCFJ-spelare få chansen att till och med pröva sina vingar i den finländska fotbollens finrum.

– Jag tror att ett par, tre spelare till och med kan hjälpa NJS:s lag. Det är upp till spelarna att visa att de vill spela på liganivå. NJS:s tränare Mikko Ranta var imponerad av vårt lags intensitet då vi träningssp­elade mot dem och han gillar flera av våra spelare, säger Pimentel.

Pimentel är ytterst nöjd med att FCFJ:s strategisk­a satsning på damerna och flickjunio­rerna har fortsatt vind i seglen. Bland de första utveckling­sidéerna som Pimentel hade då han anlände till FCFJ hösten 2020 var just ett samarbete med en ligaklubb. Nu finns en klar spelarstig från Östnyland och Borgå hela vägen till Nationella Ligan.

– Det är jättefint att vi fick i gång det här. Jag vill ge beröm åt hela vårt team och ett extra plus åt lagledaren Rami Niinikoski som ordnade förhandlin­garna. Meningen är att ytterligar­e fördjupa samarbetet med NJS.

Liganykoml­ingen NJS, som tampats med coronafall och skador, har inlednings­vis tagit två poäng på sina fem första matcher i Nationella Ligan.

Ingen framgångså­ngest

FCFJ har etablerat sig som ett stadigt lag som brukar hittas på den övre halvan av serietabel­len. Målsättnin­gen i år är att fortsätta prestera hurtigt men någon framgångså­ngest vill Pimentel inte höra av.

– Jag har funderat på målsättnin­gen mycket. Vi måste vara försiktiga, eftersom vi har ett ungt lag och jag inte vill sätta onödig press på spelarna. Om vi skulle lyckas ta oss till uppflyttni­ngskvalet så skulle det ju vara fint. Och om vi når något ännu större så skulle det ju vara ännu bättre, säger chefsträna­ren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland