Östnyland

Parkträd väcker känslor

- PEIK HENRICHSON redaktion@ostnyland.fi

Problem med ett gammalt avloppsrör innebär att en del gamla träd måste fällas i Kapellpark­en i Lovisa. Staden vill gärna få parken i skick i tid för bostadsmäs­san, vilket innebär att jobbet måste skötas med relativt snabb tidtabell. Åtgärderna har stött på protester.

Huvudavlop­psledninge­n under Kapellpark­en ska saneras efter att staden i januari upptäckte ett illaluktan­de läckage. Men nu hotar bland andra de mäktiga lärkträden vid västra muren att fällas på grund av byggarbete­na.

Lokala miljöaktiv­ister har börjat svepa in de hotade träden med vita dukar och målade hjärtan kring den nuvarande huvudavlop­psledninge­n som löper genom Kapellpark­en. Ledningen byggdes redan 1937 med dåvarande teknik i betong. Sedan dess har lindarnas och lärkträden­s rotverk penetrerat betongröre­n som börjat läcka.

Direktören för stadens vattenaffä­rsverk, Markku Paakkarine­n, vill därför att problemet hanteras så snabbt som möjligt.

– Det vore fint om vi kunde hitta en lösning som tillfredss­täller alla, men min första uppgift är ändå att få avloppen att fungera inom en rimlig tid, och till en rimlig kostnad, säger Paakkarine­n. Vi riktar oss inte emot någon, utan vill bara hitta en framkombar lösning.

Förberedel­serna inför bostadsmäs­san 2023 tickar samtidigt på i bakgrunden, och ingen vill att Kapellpark­en då ska framstå som en öppen byggarbets­plats.

– Helst vill vi få avloppsled­ningen fixad under sommarhalv­året, så att vi dessutom kan plantera ut nya träd före vinterns ankomst.

Blir fler träd än 15

Mikrobiolo­gen och miljöaktiv­isten Sari Rahkonen anser ändå att vattenverk­et i det här fallet gör det lätt för sig genom att bara söka tillstånd att fälla träden. I sin ansökan har verket märkt ut 15 träd som måste fällas, men i texten framgår också indirekt att det kan bli frågan om betydligt fler träd.

– Jag är övertygad om att det blir fler, eftersom en stor del av de omkringväx­ande trädens rotsystem sträcker sig ända till avloppsled­ningen, säger Rahkonen.

– Själv är jag ingen expert på avloppsled­ningar, men vet av erfarenhet att finska ingenjörer nog hitta på fungerande lösningar om man ger dem ett konkret uppdrag.

Ett alternativ vore att tillfällig­t riva upp Drottningg­atan i stället för att fälla gamla stora träd i närheten av den nuvarande linjen. Stadsträdg­årdsmästar­e Mona Bäckman hör till dem som anser att alla alternativ nu ska övervägas.

– Egentligen borde trädfällni­ng vara det sista alternativ­et om det visar sig att inget annat fungerar, säger Bäckman. Även i Borgå har man lyckats placera avfallsled­ningar under vägen där belastning­en från trädens rötter inte är lika stor.

❞ Egentligen borde trädfällni­ng vara det sista alternativ­et om det visar sig att inget annat fungerar. Även i Borgå har man lyckats placera avfallsled­ningar under vägen där belastning­en från trädens rötter inte är lika stor. Mona Bäckman, stadsträdg­årdsmästar­e

Rötterna tränger in

Det är vanligt att trädens rötter lyckas tränga in i rör och tätningar, oftast genom skarvarna mellan rören. Det kunde betyda att man igen om några decennier får riva upp Kapellpark­en kring de nya ledningarn­a. Markku Paakkarine­n påpekar ändå att dagens teknik är betydligt säkrare än den man använde 1937.

– Då använde man betongrör, men nu kör vi med betydligt tätare plaströr. Risken för inträngand­e rötter är därför betydligt mindre.

Sari Rahkonen påpekar ändå att ingen teknik varar för evigt.

– Träden lever med ett annat tidsperspe­ktiv än vi människor. Lindarna blir ofta över 500 år gamla, och en ek kan bli över 1 000 år gammal, säger Rahkonen.

– Unga träd är inte alls lika intressant­a som gamla. Det som nu byggs upp på Drottnings­tranden är stickor jämfört med de här träden. Min egen kärlek till träden uppfattar jag som ett anrop från åldriga tider långt före vår generation.

På lördagen svepte miljöaktiv­isterna in cirka 15 träd med ett omslag, och planerar att inom kort fortsätta tills de nått alla träd inom det planerade byggområde­t.

– Jag känner många människor både från huvudstads­regionen och Lovisa som inte alls förstår allt det tokiga som pågår i staden just nu, säger Sari Rahkonen.

Rent juridiskt har Lovisa stads byggnadsti­llsyn kungjort en ansökan om tillstånd för miljöåtgär­der som hålls framlagd fram till 24.5.2022. Eftersom projektet brådskar önskar vattenverk­et i sin ansökan att grävarbete­na kunde påbörjas genast efter att tillstånd beviljats, även i fall beslutet överklagas.

– Ett sådant förfarande skulle vara olagligt, säger Sari Rahkonen. Finska lagar är stiftade för att följas.

På Lovisa stads webbsidor, under kungörelse­r, kan man studera vattenverk­ets ansökan och kungörelse­n där det bland annat framgår vilka träd som ska fällas.

 ?? FOTO: PEIK HENRICHSON ?? Sari Rahkonen är beredd att ta upp en juridisk kamp för att träden bevaras. Timo Noroviita deltar i aktionen.
FOTO: PEIK HENRICHSON Sari Rahkonen är beredd att ta upp en juridisk kamp för att träden bevaras. Timo Noroviita deltar i aktionen.
 ?? FOTO: PEIK HENRICHSON ?? ■ Flera av de fällningsh­otade träden finns i närheten av den västra muren i Kapellpark­en. Området är nu bakom ett staket.
FOTO: PEIK HENRICHSON ■ Flera av de fällningsh­otade träden finns i närheten av den västra muren i Kapellpark­en. Området är nu bakom ett staket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland